7 Makanan Terbaik dan Sehat Untuk Anak


Anak membutuhkan banyak asupan gizi dan vitamin. Pemilihan makanan harus tepat dan seimbang. Anda tahu lebih baik untuk memberi makan sayur-sayuran anak-anak kalian bukannya ais krim. Tetapi, apakah makanan yg paling sihat untuk anak-anak-dan bagaimanakah kalian bisa memakannya? Teruskan menyimak untuk petua dari pakar, ditambah 10 makanan paling sihat untuk kanak-kanak.

Sesiapa yg sempat cuba memberi makanan terhadap anak (sesuatu yg lain daripada bijirin alias ais krim) tahu bahawa mereka tidak rutin makan apa yg kalian mahukan. Ia memunculkan tekanan untuk mengenal apa yg butuh dilakukan untuk menyuburkan badan kecil mereka. Tambahan pula, hanya kerana ia disampaikan tidak bermakna anak-anak kalian akan memakannya. Tetapi anak-anak memerlukan lemak pemakanan yg berguna untuk otak mereka, kalsium untuk tulang mereka, dan semua tawaran vitamin dan mineral-dan tidak sedikit lagi. Untuk mengambil berbagai tekanan dan pastikan kalian memperkenalkan anak kalian makanan yg sihat, kami mengumpul trik ahli untuk makan waktu dan senarai 10 makanan paling sihat untuk anak-anak.

7 makanan ini bukan sahaja sangat sihat untuk anak-anak kalian (dan untuk anda!), Tetapi juga serba boleh dan mudah disediakan.

1. Yogurt

"Yogurt merupakan opsi yg keren untuk sarapan pagi, makanan ringan, alias pencuci verbal melainkan kalian butuh melihat kandungan gula tambahan," kata Katie Andrews, MS, RD, jurulatih pemakanan kanak-kanak dan pemilik Wellness oleh Katie. "Ia merupakan makanan yg sihat, mengisi makanan yg mengecek kotak protein dan vitamin D, nutrien tidak sedikit kanak-kanak tidak lebih dalam diet mereka." Yogurt juga memberi tau probiotik, bakteria baik yg penting untuk mengekalkan usus yg sihat. Cara mudah untuk memilih yoghurt sihat? Beli yoghurt Yunani biasa, yg memiliki gula tambah sifar ditambah dua kali protein yogurt biasa. Kebanyakan yogurt yg berperisa sudah meningkatkan gula; berbagai produk baru berperisa dengan buah-buahan sahaja, melainkan biasa sentiasa menjadi taruhan yg selamat. Mudah untuk meningkatkan rasa dengan menambahkan beri dan menyiram bijirin bijirin di atas alias membikin parfait yg menyeronokkan dengan buah. Berpakaian yogurt lebih tidak sedikit lagi untuk anak-anak dengan mengubahnya menjadi pop yogurt beku alias kulit yogurt beku .

2. Kacang

Kacang merupakan superfood yg rendah hati. Mereka dimuatkan dengan protein dan serat, dan mereka terjangkau dan mengambil sedikit masa untuk menyediakan. Beli kacang kaleng natrium rendah semacam kacang hitam, kacang ayam alias kacang buah pinggang. Cuma buka kaleng, bilas mereka untuk mengeluarkan natrium tambahan dan tambah pada sebarang hidangan. "Menggantikan daging lembu dengan kacang dalam kacang quesadilla alias melambung dengan pasta menolong mengekalkan protein berkualiti tinggi tanpa lemak sambil meningkatkan nutrien utama: serat," kata Andrews. Terdapat pasta yg dibangun dari kacang juga, cari jenama semacam Banza, Pow dan Tolerant Foods. "Kanak-kanak berumur 4 sampai 8 memerlukan kurang lebih 25 gram serat setiap hari, dan tidak sedikit produk yg dijual semakin terhadap anak-anak, semacam makanan ringan dan keropok keju, mengandungi sedikit apa-apa. Serat menolong menggalakkan pencernaan yg sihat dan menolong anak-anak kalian berasa lebih kenyang, mereka tidak '

3. Telur

Satu telur besar memiliki 6 gram protein dan memberi tau vitamin D, vitamin B12 dan besi. Sesetengah telur juga diperkaya dengan asid lemak omega-3, yg menolong perkembangan otak anak-anak. Jangan bingung mengenai lemak tepu dan lemak kolesterol memiliki kesan yg lebih besar terhadap peningkatan kolesterol yg kurang baik daripada telur. Semasa sarapan, langkau pastri, makanan goreng dan daging yg diproses dan berebut telur untuk anak-anak anda. Sekiranya anak-anak kalian bukan pecinta berebut, cuba persembahan yg berbeza semacam salad telur alias kaserol telur.

Telur juga membikin makanan starter yg canggih untuk bayi. Doktor dipakai untuk mengesyorkan agar tidak memberi telur maka bayi berumur 12 bulan, melainkan penyelidikan kini menunjukkan bahawa memperkenalkan makanan alergen antara 6 dan 12 bulan bisa menolong mencegah alergi makanan.

4. Alpukat

Avocado merupakan tutorial mudah untuk memperoleh lemak yg sihat ke dalam diet anak anda. Mereka merupakan tinggi lemak tidak jenuh tunggal, yg mengurangkan keradangan dan mengekalkan paras kolesterol sihat. Lemak bergerak melewati saluran pencernaan perlahan-lahan, maka ia menyimpan anak-anak penuh lebih lama. Tetapi bahagian paling baik dari alpukat? Fleksibiliti mereka. Kalian boleh memakannya dengan sudu, mash pada roti bakar, buang ke dalam smoothie, campuran salad ayam alias tuna, alias buat sos pasta semacam pesto alpukat. Alpukat juga membikin makanan pertama yg canggih untuk bayi.

5. Kentang manis

Sudah tiba masanya dan memerlukan sesuatu yg berkhasiat? Basuh kentang manis, mencucuk berbagai celah di dalamnya dan microwave selama 3-5 minit (bergantung pada saiznya). Potong panjang, biarkan sejuk, kemudian kacau ke atas pinggan anak anda. Sama ada anak kalian berumur 6 bulan, berumur 6 tahun alias 16 tahun, ubi jalar luar biasa di seluruh papan (kerana mereka manis!). Mereka dibungkus dengan vitamin A (lebih daripada 300 peratus kualitas harian untuk orang-orang dewasa), serat dan kalium. Mengehadkan garam dan meningkatkan kalium membikin tekanan darah dan hati sihat.

6. Susu

Susu menolong membina tulang yg kuat kerana ia penuh dengan kalsium dan vitamin D. Satu gelas 8-ounce juga tinggi dalam fosforus, vitamin B12 dan kalium, dan memiliki 8 gram protein. Bayi tidak boleh memiliki susu lembu maka umur 1. Menawarkan susu maka umur 2 melainkan biarkan ia berada di bawah 32 auns untuk hari itu alias mereka mungkin terlalu kenyang untuk makan makanan mereka. Selepas umur 2 tahun, anak-anak boleh minum susu rendah lemak dengan matlamat tiga hidangan tenusu setiap hari-yogurt dan kiraan keju juga. Jika anak kalian tidak suka susu lembu, tersedia pelbagai opsi di rak hari ini. Tetapi semak label pemakanan dan pilih tipe tanpa gula alias polos untuk anak-anak anda. Plain mungkin memiliki berbagai gula tambah untuk menyesuaikan kemanisan susu tenusu, yg mungkin lebih sesuai untuk selera kecil. Setiap susu pilihan memiliki profil pemakanan yg sedikit berbeza; soymilk memiliki protein yg paling banyak. Dan kalian akan mendapat fungsi kalsium dan vitamin D yg sama selama susu diperkaya.

7. Kacang & Benih

Pertukaran makanan ringan serat rendah, makanan ringan yg renyah (anda tahu udara yg praktikal) untuk kacang-kacangan dan biji-bijian untuk memberi tau serat, protein dan lemak yg sihat. Campurkannya dengan memperkenalkan cashews, walnuts, almonds, pecans, biji bunga matahari, biji chia dan tidak sedikit lagi. Jika anak kalian memiliki alahan kacang pokok, benih mungkin opsi yg selamat dan tutorial yg baik untuk memperoleh pemakanan penting. Kacang merupakan tinggi dalam magnesium, mineral yg penting dalam pembangunan tulang dan pengeluaran tenaga. Kacang walnut, pecan, biji chia dan flaxseeds merupakan asid alpha-linolenic (ALA) yg tinggi, sejenis lemak omega-3 yg tidak boleh dibangun oleh tubuh (jadi kalian butuh memakannya). Sediakan kacang sahaja alias dengan buah kering, buang biji rami ke dalam smoothie, taburkan bibit chia pada roti bakar kacang, gunakan kacang almond yg dihiris ke ayam "roti" bukannya serbuk roti, alias buat bar granola kalian sendiri.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel