Manfaat Joging Bagi Kesehatan


Lari lari kecil atau joging baik untuk kesehatan tubuh. Keringat yang keluar saat berolahraga sangat baik untuk kesehatan tubuh.

Jogging alias berlangsung merupakan bentuk aktiviti fizikal yg popular. Sekitar satu dari lima warga Australia cuba berlari (atau berjoging) di berbagai peringkat dalam kehidupan mereka. Running merupakan latihan yg luar biasa kerana ia tak tidak sedikit yg butuh diambil serta kalian boleh berlangsung pada bila-bila masa yg sesuai dengan anda.

Sesetengah pelari memilih untuk mengambil bahagian dalam keseronokan, perlumbaan sukan alias maraton. Jika kalian tertarik untuk bersaing dengan pelari lain, hubungi kelab kalian yg sedang berjalan.

Faedah kesihatan berlari serta berjoging
Pelancaran alias joging yg kerap memperkenalkan tak sedikit fungsi kesihatan. Berlari boleh:
membantu untuk membina tulang yg kuat, kerana ia merupakan latihan berat badan
menguatkan otot
meningkatkan kecergasan kardiovaskular
membakar tak sedikit kilojoule
membantu mengekalkan berat badan yg sihat.
Kembali ke atas
Running versus jogging
Perbezaan antara berlangsung serta jogging merupakan intensiti. Running lebih cepat, memakai lebih tak sedikit kilojoule serta memerlukan lebih tak sedikit perjuangan dari jantung, paru-paru serta otot daripada berjoging. Berjalan memerlukan bagian kecergasan yg lebih tinggi daripada jogging.

Kedua-duanya berlari serta berjoging merupakan bentuk latihan aerobik. Aerobik bermaksud 'dengan oksigen' - istilah 'senaman aerobik' bermaksud apa-apa aktiviti fizikal yg menghasilkan tenaga dengan menggabungkan oksigen dengan glukosa darah alias lemak badan.
Kembali ke atas
Tetapan matlamat untuk berlari serta berjoging
Fikirkan mengenai apa yg kalian ingin capai daripada berlari alias berjoging. Isu yg butuh dipertimbangkan termasuk:
Bersesuaian - apabila kalian seorang pemula, kalian wajib bermula dengan cepat berjalan, maju untuk berjoging serta bekerja jadi berjalan. Ini akan mengambil masa berbagai bulan.
Kecergasan umum - campurkan perjalanan kalian dengan bentuk latihan lain (seperti berenang alias sukan pasukan) untuk memaksimumkan kecergasan keseluruhan anda.
Berat badan - laraskan diet kalian untuk memasukkan tak sedikit buah-buahan segar serta sayur-sayuran, daging tanpa lemak, bijirin wholegrain serta produk tenusu rendah lemak. Kurangkan lemak diet, makanan berganda, minuman ringan serta gula.
Persahabatan - kalian boleh bertanding dengan teman alias menyertai kelab yg sedang berjalan.
Pertandingan - kelab yg berlari boleh memperkenalkan agenda kompetitif. Kebanyakan kelab memiliki sesi yg direka untuk pemula menerusi pelari lanjutan. Kalian boleh membuang kemahiran kalian terhadap orang-orang lain dalam berlangsung larian alias maraton. Ramai agenda larian berasaskan komuniti memenuhi semua peringkat umur serta kebolehan. Sertai kelab orienteering tempatan untuk menggabungkan berlangsung dengan cabaran menavigasi melewati pelbagai persekitaran.
Kembali ke atas
Berjalan serta berjoging untuk pemula
Beberapa petua umum untuk pemula:
Lihat doktor kalian untuk pemeriksaan sebelum kalian memulakan acara yg dijalankan. Ini penting terutamanya apabila kalian berusia lebih dari 40 tahun, memiliki berat badan berlebihan, memiliki penyakit kronik alias tak dipakai dalam masa yg lama.
Pemeriksaan pra-senaman dipakai untuk mengetahui tentu orang-orang dengan kondisi perubatan yg boleh meletakkan mereka pada risiko yg lebih tinggi mengalami persoalan kesihatan semasa aktiviti fizikal. Ia merupakan penapis alias 'jaring keselamatan' untuk menolong menentukan sama ada faedah-faedah yg bersesuaian melebihi risiko untuk anda. Cetak salinan alat saringan pra-senaman serta bincangkannya dengan doktor alias profesional latihan anda.
Bermula dengan berlangsung pantas. Matikan selagi 30 minit setiap sesi. Berikan sekurang-kurangnya enam minggu untuk membina kerapian. Bertujuan untuk menambah masa jogging kalian setiap sesi, serta ganti antara berlangsung serta berjoging.
Pastikan kalian memanaskan serta menghulurkan dengan teliti sebelum kalian keluar. Keluarkan badan kalian dengan terbayang cahaya apabila kalian kembali.
Pastikan kalian memiliki tak sedikit cecair serta mengambil botol air dengan kalian pada jangka masa. Cuba minum tak sedikit air sebelum, semasa serta selepas sebarang aktiviti.
Berikan sekurang-kurangnya dua hari rehat lengkap seminggu untuk mengelakkan overtraining, yg boleh menyebabkan kecederaan. Pertimbangkan aktiviti kesan rendah yg lain, semacam berenang, sekurang-kurangnya sekali setiap minggu.
Rancang laluan anda. Sekiranya boleh, pilih daerah yg rata serta berumput daripada permukaan keras alias longgar (seperti berpasir) untuk mengurangkan risiko kecederaan.
Elakkan berlari berhampiran jalan raya. Ini sangat penting apabila kalian memiliki kondisi yg sedia ada semacam asma. Asap ekzos kenderaan boleh menambah risiko pelbagai aduan alias penyakit kardiovaskular alias penyakit.
Elakkan tempoh 'jam puncak' untuk mengurangkan risiko kalian menghirup pencemaran udara dari kenderaan bermotor. Sekiranya boleh, jadilah jadual kalian untuk sama ada pagi alias petang.
Pakai pakaian kapas longgar. Berpakaian badan atas kalian dalam lapisan pakaian agar kalian boleh mengambil lapisan semacam yg diperlukan.
Sapukan SPF 30+ pelindung matahari ke daerah kulit yg terdedah.
Beli sepasang kasut yg sesuai.

Memilih kasut berlangsung serta berjoging
Isu yg butuh dipertimbangkan dikala memilih kasut berlangsung termasuk:
Jangan memakai kasut lama anda. Kasut yg tak disengajakan merupakan punca biasa kecederaan.
Kasut berlangsung butuh bengkuk dengan mudah, berasa selesa serta memiliki bahan kejutan menyerap di tumit.
Cukup tak patut terlalu selesa. Kaki kalian akan splay kerana ia memberi kesan terhadap tanah.
Apabila membeli kasut, pakai kaus kaki yg kalian ingin haus semasa berlari.
Sediakan kasut kalian dengan cara profesional.
Kembali ke atas
Cadangan kesihatan serta keselamatan dengan berlari serta berjoging
Cadangan termasuk:
Pastikan kalian makan makanan yg sihat serta seimbang.
Elakkan makan dengan cara pribadi sebelum berangkat berlari.
Elakkan berlari semasa bahagian paling panas hari pada demam isu panas.
Minum tak sedikit air sebelum, semasa serta selepas larian anda.
Ambil telefon bimbit kalian dengan anda.
Jika memakai iPod alias alat dengar, jangan terlalu tak sedikit muzik - sentiasa berjaga-jaga serta sedar.
Pakai bahan reflektif apabila kalian berlangsung pada waktu pagi alias pada waktu malam.
Beritahu seseorang di mana kalian bercadang untuk berlari serta apabila kalian fikir kalian akan kembali.
Pilih laluan yg diterangi dengan terperinci serta dihindari serta elakkan daerah berbahaya serta terpencil.
Jika kalian mencederakan diri semasa berlari, hentikan segera. Dapatkan pesan yg tersirat perubatan.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel