Review Diet Sereal: Adakah Ia Berfungsi untuk Berat Badan?


Di dalam diet bijirin, kalian menggantikan dua kali sehari dengan bijirin dan susu sambil mengekalkan makanan dan makanan ringan yg ketiga kalori. Ia boleh menolong penurunan berat badan jangka singkat melainkan tak sebanding alias seimbang.

Apakah diet bijirin?
Diet bijirin mendapat populariti arus perdana daripada "Cabaran K Khas."

Sereal K khas sudah lama dijual sebagai makanan yg sihat yg boleh menolong kalian menurunkan berat badan, dan berbagai kotak bijirin juga memiliki arahan untuk cabaran dua minggu yg dicetak pada mereka.

Walau bagaimanapun, syarikat induk Kellogg - K khas - tak lagi mempromosikan cabaran ini alias diet bijirin.

Pada diet ini, kalian menggantikan sarapan dan makan tengah hari kalian dengan hidangan bijirin bijirin dan skim alias susu rendah lemak .

Makan malam dan makanan ringan kalian wajib kecil, rendah kalori, dan mengandungi protein tanpa lemak, dan bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Tambahan pula, berbagai cabaran diet melibatkan makan apa-apa melainkan bijirin dengan susu selagi seminggu. Walau bagaimanapun, merupakan lebih baik untuk mengelakkan cabaran ini, kerana mereka boleh sangat rendah kalori dan protein dan boleh menyebabkan keletihan , tumpuan menurun, dan perubahan mood (1 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Pada diet bijirin, kalian menggantikan dua kali sehari dengan hidangan bijirin penuh lemak dan susu rendah lemak. Satu versi popular ialah "Khas K Challenge."

Cara mengikuti diet bijirin
Diet bijirin merupakan agak mudah untuk diikuti.

Cuma menggantikan sarapan pagi dan makan tengah hari dengan hidangan bijirin dan susu skim alias rendah lemak 1 / 2-2 / 3 cawan (120-180 ml). Sebaiknya, bijirin itu wajib rendah dalam gula tambah dan diperbuat daripada bijirin penuh, semacam Khas K, Total, alias Gandum Jagung biasa.

Untuk makan malam, kalian dinasihatkan untuk memilih hidangan yg kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh, dan lemak dan kalori yg rendah - idealnya 450 alias tak lebih kalori.

Contoh-contohnya tergolong salad ayam panggang dengan perban vinaigrette dan buah segar, alias beras perang dengan salmon dan sayuran berpengalaman.

Anda juga dibenarkan dua makanan ringan setiap hari, masing-masing menyediakan 100 alias tak lebih kalori.

Sekiranya kalian mengikuti diet ini dengan teliti, kalian mungkin mengambil kira 1,200-1,500 kalori sehari, yg akan menyebabkan penurunan berat badan bagi tak sedikit orang. Kalori akan bergantung terhadap bijirin yg kalian pilih dan berapa tak sedikit yg kalian makan.

Ia disyorkan untuk makan satu hidangan bijirin opsi kalian semasa sarapan dan makan tengahari. Saiz hidangan ditakrifkan oleh label nutrisi pada kotak dan biasanya 2 / 3-1 cawan (kira-kira 28-42 gram).

Kebanyakan orang-orang mengikuti diet bijirin selagi lima hari sampai dua minggu. Kalian tak sepatutnya mengikut diet lebih lama daripada itu, kerana sukar untuk mematuhi, mungkin rendah kalori dan protein, dan boleh menyebabkan harapan makanan ( 2 ,3 Sumber Dipercayai, 4 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Untuk mengikuti diet bijirin, gantikan sarapan pagi dan makan tengah hari dengan hidangan bijirin bijirin dengan susu rendah lemak. Hidangan dan makanan ringan kalian wajib rendah kalori dan mengandungi protein tanpa lemak, biji-bijian, dan buah-buahan alias sayur-sayuran.

Adakah ia menolong penurunan berat badan?
Ramai orang-orang sudah kehilangan berat badan pada diet bijirin kerana sekatan kalori ia melibatkan (5 Sumber Dipercayai).

Satu kajian pada 24 orang-orang dewasa dalam "Khas K Challenge" 2 minggu mendapati bahawa peserta memotong pengambilan mereka dengan kira-kira 600 kalori sehari dan kehilangan berat badan dan massa lemak ( 2 ).

Walau bagaimanapun, kajian ini ditaja oleh Kellogg's - pembuat Khas K - sehingga hasilnya mungkin berat sebelah ( 2 ).

Tambahan pula, penurunan berat badan mungkin tak bisa dikekalkan. Mengurangkan pengambilan kalori dengan cara ketara dengan mengikuti diet yg ketat semacam diet bijirin sudah ditunjukkan untuk menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan dan mengekalkannya dalam jangka panjang (6 Sumber Dipercayai, 7 Sumber Dipercayai, 8 Sumber Dipercayai).

Sebagai contoh, bagian leptin, hormon yg memberitahu badan kalian apabila kalian memiliki makanan yg cukup, mengurangkan apabila kalian menyekat kalori anda. Penurunan bagian leptin boleh menyebabkan peningkatan rasa lapar dan makanan (3 Sumber Dipercayai, 4 Sumber Dipercayai).

Selain itu, apabila kalian tiba-tiba menurunkan jumlah kalori yg kalian makan, tubuh kalian mengimbangi dengan menurunkan kadar metabolisme anda, alias jumlah kalori yg dibakar (9 Sumber Dipercayai).

Rancangan diet yg paling berjaya merupakan jangka panjang yg mampan, dengan penurunan kalori dengan cara beransur-ansur dari masa ke masa untuk mengurangkan kesan negatif ini (10 Sumber Dipercayai, 11 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Anda mungkin kehilangan berat badan pada diet bijirin dampak sekatan kalori. Namun, kalian mungkin tak bisa mengekalkan berat badan jangka panjang dikarenakan oleh berbagai kesan sekatan kalori pada metabolisme anda.

Lain-lain faedah yg mungkin
Jika kalian memilih bijirin bijirin penuh, jadi mengikuti diet bijirin merupakan tutorial paling baik untuk menambah pengambilan bijirin dan serat anda.

Asupan utuh yg lebih tinggi dikaitkan dengan hasil kesihatan yg lebih baik dan penurunan risiko kematian dari semua karena (12 Sumber Dipercayai).

Sebenarnya, dalam satu kajian semula dengan lebih daripada 1 juta peserta, setiap 28 gram bijirin penuh yg dipakai setiap hari dikaitkan dengan penurunan 9% risiko kematian dari sebarang karena dan risiko kematian sebanyak 14% lebih rendah daripada agresi jantung (12 Sumber Dipercayai).

Serat dalam bijirin ini menggalakkan pencernaan yg sihat dan boleh menolong kalian menguruskan berat badan kalian (13 Sumber Dipercayai).

Namun, penting untuk diperhatikan bahawa hanya menambah pengambilan makanan lebih tak sedikit nutrien-padat, semacam sayur-sayuran dan buah-buahan akan memperlihatkan kegunaaan yg sama.

RINGKASAN
Diet bijirin boleh kaya dengan bijirin dan serat, yg dikaitkan dengan hasil kesihatan yg lebih baik, tergolong risiko kematian yg lebih rendah dari semua karena dan peningkatan berat badan.

Kemerosotan potensi
Di samping menjadi pelan diet yg ketat yg mungkin tak menolong kalian mengekalkan berat badan jangka panjang, diet bijirin memiliki kelemahan lain untuk dipertimbangkan.

Boleh tinggi gula
Menambah gula diet dikaitkan dengan berbagai persoalan kesihatan dan wajib dihadkan terhadap tak lebih daripada 5% daripada jumlah pengambilan kalori kalian (14 Sumber Dipercayai).

Diet bijirin boleh menjadi sangat tinggi dalam gula . Walaupun kalian memilih bijirin yg tak terasa manis, tak sedikit produk mengandungi gula dalam bentuk tertentu.

Lebih-lebih lagi, bijirin dan susu merupakan kedua-dua karbohidrat tinggi, yg memecah gula menjadi tenaga untuk tubuh anda.

Ini gula semulajadi tak semestinya tak sihat melainkan boleh membikin berat badan lebih sukar dan menyebabkan turun naik gula dalam berbagai orang-orang (15 Sumber Dipercayai, 16 Sumber Dipercayai, 17 Sumber Dipercayai).

Memilih bijirin gula rendah, semacam K khas yg asal, merupakan opsi yg lebih baik daripada bijirin manis semacam Loop Buah alias Flakes Frosted.

Rendah kalori, protein, dan lemak yg sihat
Diet bijirin boleh rendah protein, lemak sihat, dan kalori dengan cara keseluruhan kecuali apabila ia didesain dengan teliti.

Tubuh kalian memerlukan protein untuk membina dan mengekalkan otot, tisu, dan enzim kalian - sebatian berasaskan protein yg mengarahkan berbagai kegunaaan badan. Seperti serat, protein juga menolong membikin kalian berasa kenyang (18 Sumber Dipercayai, 19 Sumber Dipercayai).

Di samping itu, diet bijirin dipanggil sebagai diet rendah lemak . Kalian digalakkan memakai skim alias susu rendah lemak untuk memastikan kalori kalian rendah.

Namun, sementara lemak memiliki lebih tak sedikit kalori per gram daripada protein alias karbohidrat, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa lemak diet, tergolong yg tepu, boleh menjadi sebahagian dari diet yg sihat dan bahkan bisa menolong menurunkan berat badan kerana mereka mengisi (15 Sumber Dipercayai, 20 Sumber Dipercayai, 21 Sumber Dipercayai, 22 Sumber Dipercayai).

Akhirnya, melarang kalori dengan cara berlebihan boleh menyebabkan perubahan metabolik yg menjadikannya sukar untuk mengekalkan penurunan berat badan, dan menyebabkan keletihan dan kejelasan mental yg tak lebih (1 Sumber Dipercayai, 6 Sumber Dipercayai, 7 Sumber Dipercayai, 8 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Diet bijirin tinggi gula, yg mungkin membikin berat badan lebih sukar. Selain itu, ia boleh menjadi rendah dalam protein dan lemak yg sihat.

Makanan untuk dimakan
Pada diet bijirin, kalian terutamanya makan bijirin dan susu. Walau bagaimanapun, ia menggalakkan makan daging tanpa lemak, buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin penuh pada makanan ringan dan makan malam.

Berikut merupakan senarai makanan yg boleh dimakan pada makanan bijirin:

Karbohidrat: bijirin bijirin , roti gandum, pasta gandum, oat, gandum, popcorn udara
Buah-buahan: apa-apa buah-buahan, semacam epal, pisang, oren, strawberi, dan tembikai
Sayuran: sayur-sayuran, tergolong salad, bayam, wortel, lada beling, dan cendawan
Protein: kacang, tauhu, mentega kacang , putih telur, daging tanpa lemak semacam ayam alias ayam belanda
Tenusu: rendah lemak alias susu skim, rendah lemak alias yogurt tanpa lemak, keju rendah lemak, yoghurt Yunani
Lemak: lemak yg dikurangkan lemak, merebak berasaskan minyak, minyak zaitun (sederhana), semburan memasak, mayonis berkurangan lemak
RINGKASAN
Di atas makanan bijirin, kalian digalakkan untuk memilih bijirin bijirin dan susu rendah lemak tidak hanya protein tanpa lemak, bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran.
Advertisement