Apakah Veganism, dan Apa yang Dimakan Vegan?


Dalam berbagai tahun kebelakangan ini, berbagai selebriti telah menjadi vegan, dan tak sedikit produk vegan telah timbul di kedai-kedai.

Walau bagaimanapun, kalian mungkin tetap ingin tahu mengenai apa yg melibatkan pola makan ini - dan apa yg kalian boleh dan tak boleh makan pada diet vegan.

Artikel ini memberitahu kalian semua yg kalian butuh tahu mengenai veganisme.

Apakah veganisme?
Istilah "vegan" dicipta pada tahun 1944 oleh sekumpulan kecil vegetarian yg berpisah dari Leicester Vegetarian Society di England untuk membentuk Masyarakat Vegan.

Mereka memilih untuk tak memakai tenusu, telur, alias apa-apa keluaran haiwan yg lain, tidak hanya menjauhi daging , semacam juga vegetarian.

Istilah "vegan" dipilih dengan menggabungkan huruf pertama dan terbaru "vegetarian."

Veganisme pada masa ini ditakrifkan sebagai tutorial nasib yg cuba mengecualikan semua bentuk eksploitasi haiwan dan kekejaman, sama ada dari makanan, pakaian, alias apa-apa tujuan lain.

RINGKASAN
Veganisme merupakan gaya nasib yg tak tergolong semua produk haiwan dan percubaan untuk mengehadkan eksploitasi haiwan sebanyak mungkin.
Mengapa orang-orang berangkat vegan?
Vegan biasanya memilih untuk mengelakkan produk haiwan untuk satu alias lebih karena berikut.

Etika
Vegan etika sangat percaya bahawa semua makhluk memiliki hak nasib dan kebebasan.

Oleh itu, mereka menentang mengakhiri nasib yg sedar hanya untuk memakan dagingnya, minum susu, alias memakai kulitnya - khususnya kerana pilihan lain.

Vegan etika juga menentang tekanan psikologi dan fizikal yg mungkin ditanggung haiwan dampak amalan pertanian moden.

Sebagai contoh, vegan etika melalaikan pen dan kandang yg kecil di mana tak sedikit ternakan nasib dan tak jarang jarang meninggalkan antara kelahiran dan penyembelihan.

Lebih-lebih lagi, tak sedikit vegan bercakap terhadap amalan industri ladang, semacam pengisaran anak ayam nasib oleh industri telur alias pemakanan itik dan angsa untuk pasaran foie gras.

Vegan etika boleh memperlihatkan pertentangan mereka dengan memprotes, menambah kesedaran, dan memilih produk yg tak melibatkan pertanian haiwan.

Kesihatan
Sesetengah orang-orang memilih veganisme untuk potensi kesan kesihatannya .

Sebagai contoh, diet berasaskan flora boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes tipe 2, kanser, dan kematian awal (1 Sumber Dipercayai, 2 Sumber Dipercayai, 3 Sumber Dipercayai, 4 Sumber Dipercayai, 5 Sumber Dipercayai).

Mengurangkan pengambilan produk haiwan kalian juga mungkin mengurangkan risiko penyakit Alzheimer alias mati dampak kanser alias penyakit jantung (6 Sumber Dipercayai, 7 Sumber Dipercayai, 8 Sumber Dipercayai, 9 Sumber Dipercayai, 10 Sumber Dipercayai).

Ada juga yg memilih veganisme untuk mengelakkan kesan sampingan yg berkaitan dengan antibiotik dan hormon yg dipakai dalam pertanian haiwan moden (11 Sumber Dipercayai, 12 Sumber Dipercayai, 13 Sumber Dipercayai).

Akhir sekali, kajian dengan cara konsisten menghubungkan diet vegan terhadap berat badan yg lebih rendah dan indeks jisim badan (BMI). Sesetengah orang-orang boleh memilih diet ini untuk mengurangkan berat badan (14 Sumber Dipercayai, 15 Sumber Dipercayai, 16 Sumber Dipercayai).

Alam Sekitar
Orang juga boleh memilih untuk mengelakkan produk haiwan kerana kesan alam kurang lebih pertanian haiwan.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 2010 menganggap bahawa produk ini pada umumnya memerlukan lebih tak sedikit sumber dan menyebabkan pelepasan gas rumah hijau yg lebih tinggi daripada opsi berasaskan flora ( 17 ).

Sebagai contoh, pertanian haiwan menyumbang terhadap 65% pengeluaran pelepasan nitrous oksida global, 35-40% pelepasan metana, dan 9% pelepasan karbon dioksida ( 18 ).

Bahan kimia ini dianggap tiga gas mutlak rumah hijau yg terlibat dalam perubahan iklim.

Tambahan pula, pertanian haiwan cenderung menjadi proses intensif air. Contohnya, 550-5,200 gelen (1,700-19,550 liter) air diharapkan untuk menghasilkan 1 paun (0.5 kg) daging lembu (19 Sumber Dipercayai, 20 ).

Itulah jadi 43 kali lebih tak sedikit air daripada yg diharapkan untuk menghasilkan jumlah bijirin bijirin yg sama ( 20 ).

Pertanian haiwan juga boleh menyebabkan penebangan hutan jika daerah hutan dibakar untuk tanah pertanian alias padang rumput. Kemusnahan daerah asal ini dianggap menyumbang terhadap kepupusan pelbagai spesies haiwan ( 18 , 21) ).

RINGKASAN
Orang mungkin memilih untuk berangkat vegan untuk pelbagai sebab, tergolong kebimbangan etika, kesihatan, dan persekitaran.
Jenis veganisme
Jenis mutlak gaya nasib ini termasuk:

Vegan diet. Selalunya dipakai dengan cara bergantian dengan "pemakan berasaskan tumbuhan," istilah ini merujuk terhadap mereka yg menghindari produk haiwan dalam diet mereka melainkan terus menggunakannya dalam produk lain, semacam pakaian dan kosmetik.
Makanan vegetarian keseluruhan. Individu ini memihak terhadap makanan yg kaya dengan makanan keseluruhan, semacam buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, kacang-kacangan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.
Makanan vegan makanan.Sesetengah orang-orang tak sedikit bergantung terhadap makanan vegan yg diproses, semacam daging vegan, kentang goreng, makan malam beku, dan pencuci mulut, tergolong cookies Oreo dan ais krim bukan tenusu.
Vegan makanan mentah. Kumpulan ini hanya makan makanan yg mentah alias dimasak pada suhu di bawah 118 ° F (48 ° C) (22 Sumber Dipercayai).
Rendah lemak, vegan makanan mentah. Juga dikenali sebagai buah-buahan, subset ini menghadkan makanan tinggi lemak, semacam kacang, alpukat , dan kelapa, sebaliknya bergantung terutamanya pada buah. Tumbuh-tumbuhan lain kadang-kadang dimakan dalam jumlah yg kecil.
RINGKASAN
Jenis mutlak corak makan ini ialah diet, makanan keseluruhan, makanan ringan, makanan mentah, dan lemak rendah, veganisme makanan mentah.
Makanan yg dielakkan oleh vegan
Vegan mengelakkan semua makanan dari asal haiwan. Ini termasuk:

daging
ayam
ikan
kerang
telur
tenusu
madu
Lebih-lebih lagi, vegan mengelakkan sebarang ramuan haiwan, semacam albumin, kasein, karmi, gelatin , pepsin, shellac, isinglass, dan whey.

Makanan yg mengandungi bahan-bahan ini tergolong berbagai tipe minuman memabukan dan wain, marshmallow, bijirin sarapan pagi, gula-gula gula-gula, dan gula-gula getah.

RINGKASAN
Vegan menghindari daging, ayam, ikan, kerang, telur, tenusu, dan madu, dan produk lain yg mengandung aditif haiwan.
Makanan yg dimakan vegan
Mengelakkan produk haiwan tak menyerahkan kalian terhadap sayur-sayuran dan tauhu sahaja.

Sebenarnya, tak sedikit hidangan biasa telah vegan alias boleh diadaptasi dengan mudah.

Beberapa contoh tergolong kacang burritos, burger sayuran, pizza tomato, smoothies, nachos dengan salsa dan guacamole, bungkus hummus, sandwic dan hidangan pasta.

Pemakanan berasaskan daging biasanya ditukar untuk makanan yg mengandungi perkara berikut:

kacang
lentil
tauhu
seitan
tempe
kacang
benih
Anda boleh menggantikan produk tenusu dengan susu kilang, telur hancur dengan tauhu yg hancur, madu dengan pemanis berasaskan flora semacam molases alias sirap maple, dan telur mentah dengan biji rami alias chia .

Di samping itu, vegan cenderung memakai pelbagai biji-bijian, dan pelbagai buah - buahan dan sayur-sayuran (23 Sumber Dipercayai, 24 Sumber Dipercayai).

Akhirnya, kalian juga boleh memilih dari pemilihan produk vegan siap sedia, tergolong daging vegan, susu kilang yg diperkaya, keju vegan, dan pencuci mulut.

Walau bagaimanapun, produk yg diproses ini boleh dimuatkan dengan bahan tambah, minyak, dan bahan buatan.

RINGKASAN
Vegan memakan pelbagai tipe makanan dan mudah menggantikan daging dan tenusu dengan pilihan berasaskan tumbuhan, yg memberi fleksibilitas terhadap diet ini.
Garisan bawah
Vegan merupakan individu yg mengelakkan produk haiwan untuk etika, kesihatan, alias sebab-sebab alam kurang lebih - alias perpaduan ketiga.

Sebaliknya, mereka makan pelbagai tipe makanan tumbuhan, tergolong buah-buahan, sayuran, bijirin, kacang-kacangan , kacang-kacangan, biji-bijian, dan produk yg terbuat dari makanan ini.

Jika kalian ingin tahu mengenai corak makan ini, lebih mudah untuk beralih terhadap veganisme daripada yg kalian fikirkan. Walau bagaimanapun, kalian mungkin ingin mempertimbangkan suplemen untuk memastikan kalian mendapat semua nutrien yg diharapkan oleh badan anda.

 Ditulis oleh Alina Petre, MS, RD (CA) pada 26 Ogos 2019
cerita yg berkaitan
Diet Vegan - Panduan Lengkap untuk Pemula
7 Suplemen yg Kalian Perlu Diet Vegan
17 Sumber Protein Terbaik untuk Vegan dan Vegetarian
12 Kesalahan untuk Dihindari Diet Vegetarian alias Vegan
Bagaimana Diet Vegan Dapat Membantu Kalian Kurangkan Berat
Diet Mediterranean 101: Rancangan Makanan dan Panduan Permulaan
Pelan Diet India Terbaik untuk Berat Badan
Diet Ketogenic: Panduan Pemula Terperinci untuk Keto
Diet Vegetarian Mungkin Lebih Baik Untuk Kita Daripada Kita Pemikiran
Advertisement