9 Teh untuk Menenangkan Perut Kecewa


Jika kalian membeli sesuatu melewati pautan di halaman ini, kami mungkin mendapat komisen kecil. Bagaimana ini berfungsi. Apabila perut kalian marah, menghirup cawan teh panas merupakan tutorial mudah untuk meredakan gejala anda. Namun, tipe teh boleh membikin perbezaan besar. Malah, berbagai tipe sudah ditunjukkan untuk memelihara persoalan semacam mual, cirit-birit, dan muntah-muntah.

Berikut merupakan 9 teh untuk menenangkan perut yg mengganggu.

1. Teh hijau
Teh hijau sudah tak sedikit dikaji untuk faedah kesihatan yg tak sedikit (1 Sumber Dipercayai).

Ia dipakai dengan cara historis sebagai ubat semulajadi untuk cirit-birit dan jangkitan dari Helicobacter pylori , ketegangan bakteria yg boleh menyebabkan sakit perut, loya, dan kembung (2 Sumber Dipercayai).

Ia boleh melegakan persoalan perut yg lain juga.

Sebagai contoh, satu kajian dalam 42 orang-orang menyebutkan bahawa teh hijau berkurangan frekuensi dan keterukan cirit-birit dampak terapi radiasi (3 Sumber Dipercayai).

Dalam kajian haiwan, teh hijau dan komponennya juga sudah ditunjukkan untuk memelihara ulser perut , yg boleh menyebabkan persoalan semacam sakit, gas, dan senak (4 Sumber Dipercayai, 5 Sumber Dipercayai).

Perlu diingat bahawa lebih baik menempel 1-2 cawan (240-475 ml) sehari, kerana - ironinya - pengambilan yg berlebihan dikaitkan dengan kesan sampingan semacam rasa mual dan perut kerana kandungan kafein yg tinggi (6 Sumber Dipercayai, 7 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Teh hijau boleh menolong menyembuhkan ulser perut dan memelihara persoalan semacam cirit-birit apabila dimakan dengan cara sederhana.
2. Teh halia
Teh jahe dibangun dengan akar halia mendidih dalam air.

Akar ini mungkin sangat berguna untuk persoalan pencernaan semacam mual dan muntah.

Menurut satu kajian, halia menolong mencegah penyakit pagi pada wanita hamil, dan mual dan muntah yg dikarenakan oleh kemoterapi (8 Sumber Dipercayai).

Kajian lain menyebutkan bahawa halia boleh mengurangkan gas, kembung, kekejangan, dan senak sementara juga menyokong kekerapan usus (9 Sumber Dipercayai).

Walaupun tak sedikit kajian ini menonton suplemen halia dos tinggi, teh halia boleh menawarkan tak sedikit faedah yg sama.

Untuk membuatnya, parut kenop halia dikupas dan curamnya dalam air mendidih selagi 10-20 minit. Strain dan nikmatilah sendiri alias dengan sedikit lemon, madu, alias lada cayenne .

RINGKASAN
teh halia boleh menolong mencegah pelbagai persoalan pencernaan, tergolong rasa mual, muntah, gas, kembung, kekejangan, dan senak.
3. Teh Peppermint
Teh Peppermint merupakan opsi yg sama apabila persoalan tummy mula mogok.

Kajian haiwan mendedahkan bahawa peppermint boleh melegakan otot usus dan menolong melegakan kesakitan (10 Sumber Dipercayai).

Selain itu, kajian semula 14 kajian dalam 1,927 orang-orang mencadangkan bahawa minyak peppermint mengurangkan tempoh, kekerapan, dan keterukan kesakitan perut pada kanak-kanak (11 Sumber Dipercayai).

Minyak ini juga sudah ditunjukkan untuk mencegah mual dan muntah berkaitan kemoterapi (12 Sumber Dipercayai).

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa hanya minyak peppermint berbau menolong mencegah loya dan muntah (13 Sumber Dipercayai, 14 Sumber Dipercayai).

Walaupun kajian ini memberi tumpuan terhadap minyak dan bukannya teh sendiri, teh peppermint bisa memberi fungsi yg sama.

Anda boleh membeli teh ini di kedai runcit alias membikin sendiri dengan mengelakkan daun peppermint dihancurkan dalam air panas selagi 7-12 minit.

RINGKASAN
Peppermint teh boleh menolong memelihara sakit perut, loya, dan muntah-muntah. Minyak peppermint juga sangat menenangkan.
4. Teh hitam
Teh hitam memiliki satu set faedah kesihatan yg serupa dengan teh hijau, khususnya untuk menenangkan perut yg mengganggu.

Ia mungkin amat berkesan untuk memelihara cirit-birit (15 Sumber Dipercayai).

Malah, dalam kajian dalam 120 kanak-kanak, mengambil tablet teh hitam menolong menambah jumlah, kekerapan, dan konsistensi pergerakan usus (16 Sumber Dipercayai).

Kajian selagi 27 hari menyebutkan bahawa pemberian ekstrak teh hitam terhadap babi yg dijangkiti dengan E. coli mengurangkan prevalensi cirit-birit sebanyak 20%17 Sumber Dipercayai, 18 Sumber Dipercayai).

Walaupun tak sedikit penyelidikan ada pada makanan tambahan, teh itu sendiri tetap boleh menolong menyelesaikan persoalan perut. Walau bagaimanapun, merupakan lebih baik untuk mengehadkan pengambilan kalian terhadap 1-2 cawan (240-475 ml) sehari, kerana jumlah kafein yg berlebihan boleh menyebabkan sakit perut (19 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Seperti teh hijau, teh hitam boleh menolong mengurangkan cirit-birit apabila dimakan dengan cara sederhana.
5. Teh adas
Fennel merupakan flora dalam keluarga lobak merah dengan pecah rasa semacam licorice.

Teh dari flora berbunga ini biasanya dipakai untuk memelihara pelbagai penyakit, tergolong sakit perut, sembelit , gas, dan cirit-birit (20 Sumber Dipercayai).

Dalam satu kajian di 80 wanita, mengambil suplemen adas selagi kemarin hari sebelum dan semasa haid menurun gejala semacam loya (21 Sumber Dipercayai).

Satu kajian tabung uji juga mendapati bahawa ekstrak Adas menyekat pertumbuhan berbagai tipe bakteria, semacam berbahaya E. coli (22 Sumber Dipercayai).

Satu lagi kajian di 159 orang-orang mendedahkan bahawa teh adas mempromosikan keradangan pencernaan, dan perbaikan usus selepas pembedahan (23 Sumber Dipercayai).

Cuba buat teh adas di rumah dengan menuang 1 cawan (240 ml) air panas lebih dari 1 sudu teh (2 gram) biji adas kering . Kalian boleh menjejaskan akar alias daun kilang adas dalam air panas selagi 5-10 minit sebelum menerkam.

RINGKASAN
Teh adas memiliki sifat antibakteria dan sudah ditunjukkan untuk mengurangkan kondisi semacam loya. Ia juga boleh melegakan simptom haid dan menggalakkan ketegangan usus.
6. Licorice tea
Licorice populer dengan rasa yg manis dan sedikit pahit.

Banyak tipe ubat tradisional sudah memakai kekacang ini untuk menyelesaikan persoalan perut (24 Sumber Dipercayai).

Kajian berganda menunjukkan bahawa licorice menolong menyembuhkan ulser perut, yg boleh menyebabkan gejala semacam sakit perut, mual, dan senak - kondisi yg menyebabkan ketidakselesaan perut dan pedih ulu hati (25 Sumber Dipercayai, 26 Sumber Dipercayai).

Terutama, kajian selagi sebulan dalam 54 orang-orang menunjukkan bahawa mengambil 75 mg ekstrak licorice dua kali sehari dengan cara ketara mengurangkan senak (27 Sumber Dipercayai).

Namun demikian, penyelidikan tambahan diharapkan pada teh licorice dengan cara khusus.

Teh ini boleh dibeli di tak sedikit pasar raya, dan dalam talian . Ia tak jarang digabungkan dengan bahan-bahan lain dalam campuran teh herba.

Perlu diingat bahawa akar licorice dikaitkan dengan berbagai kesan sampingan dan boleh berbahaya dalam jumlah yg tinggi. Oleh itu, tekun dengan 1 cawan (240 ml) teh licorice setiap hari dan berunding dengan penyedia penjagaan kesihatan kalian apabila kalian memiliki sebarang kondisi perubatan (28 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
teh Licorice boleh menolong menyembuhkan ulser perut dan mengurangkan senak, mesikipun lebih tak sedikit kajian diperlukan. Pastikan kalian mengambil tak lebih daripada 1 cawan (240 ml) sehari.
7. Chamomile tea
Teh Chamomile merupakan ringan, beraroma, dan tak jarang dianggap sebagai salah satu teh yg paling menenangkan.

Ia tak jarang dipakai untuk berehat otot pencernaan dan memelihara persoalan semacam gas, senak, sakit bergerak, loya, muntah, dan cirit-birit (29 Sumber Dipercayai).

Dalam satu kajian di 65 wanita, mengambil 500 mg ekstrak chamomile dua kali sehari mengurangkan frekuensi muntah yg dikarenakan oleh kemoterapi, berbanding dengan perpaduan kawalan (30 Sumber Dipercayai).

Satu kajian pada tikus juga mendapati bahawa ekstrak chamomile menghalang cirit-birit (31 Sumber Dipercayai).

Walaupun kajian ini menguji jumlah ekstrak chamomile yg tinggi, teh yg terbuat dari bunga daisy ini juga boleh melegakan persoalan perut.

Untuk membuatnya, curam beg teh premade alias 1 sudu besar (2 gram) daun chamomile kering dalam 1 cawan (237 ml) air panas selagi 5 minit.

RINGKASAN
teh Chamomile boleh menolong mencegah muntah-muntah dan cirit-birit, dan berbagai persoalan pencernaan lain.
8. Teh kemangi suci
Juga dikenali sebagai tulsi, kemangi suci merupakan herba kuat yg lama dihormati untuk sifat-sifat perubatannya.

Walaupun tak biasa semacam teh lain, ini merupakan opsi yg baik untuk menenangkan perut yg mengganggu .

Beberapa kajian haiwan sudah menentukan bahawa basil suci melindungi ulser perut, yg boleh menyebabkan pelbagai gejala, tergolong sakit perut, pedih ulu hati, dan loya (32 Sumber Dipercayai).

Malah, dalam satu kajian haiwan, selasih suci mengurangkan kejadian ulser perut dan menyembuhkan luka sedia ada sepenuhnya dalam tempoh 20 hari rawatan (33 Sumber Dipercayai).

Namun, lebih tak sedikit kajian diperlukan.

Beg teh kemerahan suci boleh didapati di tak sedikit kedai kesihatan, dan dalam talian . Kalian juga boleh memakai serbuk basil kering kering untuk mencipta cawan segar sendiri.

RINGKASAN
Kajian haiwan menunjukkan bahawa selasih suci boleh menolong melindungi ulser perut, mengurangkan gejala semacam sakit perut, pedih ulu hati, dan loya.
9. Teh Spearmint
Seperti pudina, spearmint boleh menolong melegakan tekanan pencernaan.

Ia memiliki sebatian yg dipanggil carvone, yg menolong mengurangkan pengecutan otot dalam saluran penghadaman kalian (34 Sumber Dipercayai).

Dalam kajian selagi 8 minggu, 32 orang-orang yg mengalami sindrom usus yg marah (IBS) diberi produk yg mengandungi ubat spearmint, ketumbar, dan limau bersama cirit-birit alias ubat sembelit.

Mereka yg mengambil produk spearmint dilaporkan dengan ketara tak lebih sakit perut, ketidakselesaan, dan kembung daripada mereka dalam perpaduan kawalan (35 Sumber Dipercayai).

Walau bagaimanapun, suplemen mengandungi bahan-bahan berbilang, bukan hanya spearmint.

Selain itu, kajian tiub ujian menyebutkan bahawa pudina ini menyekat pertumbuhan berbagai bakteria yg bisa menyumbang terhadap penyakit bawaan makanan dan persoalan perut (36 Sumber Dipercayai).

Namun, lebih tak sedikit penyelidikan insan diperlukan.

Teh spearmint mudah dibangun di rumah. Cukup mengangkat 1 cawan (240 ml) air ke mendidih, keluarkan dari panas, dan tambah segenggam daun spearmint. Curam selagi 5 minit, kemudian ketegangan dan berkhidmat.

RINGKASAN
Teh Spearmint boleh menolong mengurangkan sakit perut dan kembung. Ia juga boleh membunuh berbagai tipe bakteria yg bertanggungjawab untuk keracunan makanan.
Garisan bawah
Penyelidikan menunjukkan bahawa teh menyediakan tak sedikit hartanah mempromosikan kesihatan.

Malah, tak sedikit tipe teh boleh menolong menyelesaikan perut yg sedih.

Sama ada kalian mengalami loya, senak, kembung , alias kekejangan, membakar salah satu minuman lazat ini merupakan tutorial mudah untuk membikin kalian berasa lebih selesa.
Advertisement