9 Manfaat Utama Buah Hawthorn Berry Bagi Kesehatan


Beri Hawthorn merupakan buah-buahan kecil yg tumbuh di pokok-pokok dan pokok renek yg tergolong dalam genus Crataegus .

Genus ini tergolong beratus-ratus spesies yg terdapat di Eropah, Amerika Utara, dan Asia.

Beri mereka dibungkus dengan pemakanan dan memiliki rasa yg halus, tajam dan rasa manis, berkisar dari warna kuning ke merah ke hitam (1 Sumber Dipercayai).

Selama berabad-abad, hawthorn berry sudah dipakai sebagai ubat herba untuk persoalan pencernaan, kegagalan jantung, dan tekanan darah tinggi. Malah, ia merupakan bahagian mutlak perubatan tradisional Cina.

Berikut merupakan 9 kegunaaan kesihatan yg indah dari berry hawthorn.

1. Dimuatkan dengan antioksidan
Berry Hawthorn merupakan sumber polifenol yg kaya , yg merupakan sebatian antioksidan yg kuat yg terdapat dalam tumbuh-tumbuhan (2 Sumber Dipercayai).

Antioksidan menolong meneutralkan molekul yg tak stabil yg dipanggil radikal leluasa yg boleh membahayakan tubuh kalian apabila ia hadir pada bagian tinggi. Molekul-molekul ini boleh bersumber dari diet yg buruk, dan toksin alam kurang lebih semacam pencemaran udara dan asap rokok (3 Sumber Dipercayai).

Oleh kerana aktiviti antioksidan mereka, polifenol sudah dikaitkan dengan pelbagai kegunaaan kesihatan, tergolong risiko yg lebih rendah daripada yg berikut (4 Sumber Dipercayai, 5 Sumber Dipercayai):

beberapa kanser
diabetes tipe 2
asma
beberapa jangkitan
masalah jantung
penuaan kulit pramatang
Walaupun penyelidikan awal menjanjikan, lebih tak sedikit kajian dibutuhkan untuk menilai kesan beri hawthorn terhadap risiko penyakit.

RINGKASAN
Hawthorn berry mengandungi polifenol flora yg sudah dikaitkan dengan pelbagai kegunaaan kesihatan dampak sifat antioksidan mereka.
2. Mungkin memiliki sifat anti-radang
Berry Hawthorn mungkin memiliki ciri-ciri anti-radang yg boleh meningkatkan kesihatan anda.

Keradangan kronik dikaitkan dengan tak sedikit penyakit, tergolong diabetes tipe 2, asma, dan kanser tertentu (8 Sumber Dipercayai).

Dalam kajian pada tikus dengan penyakit hati, ekstrak berry hawthorn dengan cara signifikan mengurangkan bagian sebatian radang (9 Sumber Dipercayai).

Tambahan lagi, penyelidikan pada tikus dengan sesak napas menunjukkan bahawa tambahan dengan ekstrak beri hawthorn menurunkan keradangan yg lumayan untuk mengurangkan gejala sesak napas (secara signifikan)10 Sumber Dipercayai).

Disebabkan hasil yg menjanjikan dari kajian haiwan dan ujian tiub, saintis percaya bahawa suplemen tersebut mungkin memberi kegunaaan anti-radang pada manusia. Walau bagaimanapun, lebih tak sedikit kajian diperlukan.

RINGKASAN
Dalam ujian tiub dan kajian haiwan, ekstrak berry hawthorn menunjukkan potensi anti-radang. Namun, lebih tak sedikit kajian terhadap insan diperlukan.
3. Boleh menurunkan tekanan darah
Dalam perubatan tradisional Cina, hawthorn berry merupakan salah satu makanan yg paling disyorkan untuk menolong mengubati tekanan darah tinggi (11 Sumber Dipercayai).

Beberapa kajian haiwan menunjukkan bahawa hawthorn boleh bertindak sebagai vasodilator, yg bermakna ia bisa melegakan saluran darah yg sempit , akhirnya menurunkan tekanan darah (12 Sumber Dipercayai, 13 Sumber Dipercayai, 14 Sumber Dipercayai, 15 Sumber Dipercayai).

Dalam kajian selagi 10 minggu dalam 36 orang-orang dengan tekanan darah rendah, mereka yg mengambil 500 mg ekstrak hawthorn setiap hari tak mengalami penurunan tekanan darah yg ketara, mesikipun menunjukkan kecenderungan menurunkan tekanan darah diastolik (bilangan wacana bawah)16 Sumber Dipercayai).

Satu lagi kajian selagi 16 minggu pada 79 orang-orang dengan diabetes tipe 2 dan tekanan darah tinggi memantau bahawa mereka yg mengambil 1,200 mg ekstrak hawthorn setiap hari memiliki peningkatan tekanan darah yg lebih besar berbanding dengan golongan plasebo17 Sumber Dipercayai).

Walau bagaimanapun, kajian yg sama dalam 21 orang-orang dengan tekanan darah yg rendah menunjukkan tiada perbezaan di antara deretan ekstrak dan plasebo hawthorn (18 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Beberapa bukti menunjukkan bahawa hawthorn berry bisa mengurangkan tekanan darah dengan menolong melebarkan saluran darah. Walau bagaimanapun, tak semua kajian bersetuju.
4. Boleh mengurangkan lemak darah
Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ekstrak hawthorn boleh meningkatkan bagian lemak darah.

Kolesterol dan trigliserida merupakan dua tipe lemak yg rutin terdapat di dalam darah anda.

Pada paras normal, mereka sihat dan memainkan peranan yg sangat penting dalam pengeluaran hormon dan pengangkutan nutrien di seluruh badan anda.

Walau bagaimanapun, paras lemak darah yg tak seimbang, terutamanya trigliserida tinggi dan kolesterol HDL (baik) yg tinggi, memainkan peranan dalam aterosklerosis, alias pembentukan plak di dalam saluran darah kalian (19 Sumber Dipercayai).

Sekiranya plak semakin berkumpul, ia bisa menghalang pembuluh darah sepenuhnya, menyebabkan agresi jantung alias angin ahmar.

Dalam satu kajian, tikus yg diberikan dua dos yg berbeza ekstrak hawthorn memiliki jumlah yg lebih rendah dan LDL (buruk) kolesterol, dan bagian trigliserida hati 28-47% lebih rendah, berbanding dengan tikus yg tak mendapatkan ekstrak (20 Sumber Dipercayai).

Begitu juga, dalam kajian pada tikus pada diet kolesterol tinggi, kedua-dua hawthorn ekstrak dan simvastatin penurun kolesterol menurunkan jumlah kolesterol dan trigliserida sama-sama, namun ekstrak juga menurun kolesterol LDL (buruk)21 Sumber Dipercayai).

Walaupun penyelidikan ini menjanjikan, lebih tak sedikit kajian insan dibutuhkan untuk menilai kesan ekstrak hawthorn pada lemak darah.

RINGKASAN
ekstrak Hawthorn sudah ditunjukkan untuk menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam kajian haiwan. Lebih tak sedikit penyelidikan dibutuhkan untuk menentukan sama ada ia memiliki kesan yg sama pada manusia.
5. Digunakan untuk menolong penghadaman
Berry Hawthorn dan ekstrak hawthorn sudah dipakai selagi beratus-ratus tahun untuk memelihara persoalan pencernaan, terutamanya gangguan pencernaan dan sakit perut.

Beri mengandungi serat , yg sudah memang bisa menolong penghadaman dengan mengurangkan sembelit dan bertindak sebagai prebiotik.

Prebiotik memberi makan terhadap bakteria yg sehat dan penting untuk mengekalkan pencernaan yg sihat (22 Sumber Dipercayai).

Satu kajian observasi pada orang-orang yg mengalami pencernaan yg perlahan mendapati bahawa setiap gram tambahan serat makanan yg dipakai menurunkan masa antara pergerakan usus kurang lebih 30 minit (23 Sumber Dipercayai).

Selain itu, kajian tikus memantau bahawa ekstrak hawthorn dengan cara dramatik mengurangkan masa transit makanan dalam sistem pencernaan (24 Sumber Dipercayai).

Ini bermakna makanan bergerak dengan lebih cepat melewati sistem penghadaman anda, yg boleh mengurangkan persoalan pencernaan.

Tambahan pula, dalam kajian tikus dengan ulser perut, ekstrak hawthorn menunjukkan kesan perlindungan yg sama pada perut sebagai ubat anti-ulser7 Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Hawthorn berry sudah dipakai sebagai bantuan pencernaan selagi berabad-abad. Ia boleh mengurangkan masa transit makanan dalam sistem pencernaan anda. Apa lagi, kandungan seratnya merupakan prebiotik dan boleh menolong melegakan sembelit.
6. Membantu menghindari keguguran rambut
Berry Hawthorn juga boleh menghalang keguguran rambut dan merupakan bahan biasa dalam produk pertumbuhan rambut komersial .

Satu kajian pada tikus mendapati bahawa ekstrak hawthorn gunung merangsang pertumbuhan rambut dan meningkatkan jumlah dan saiz folikel rambut, mempromosikan rambut yg lebih sihat (25 Sumber Dipercayai).

Ia dipercayai bahawa kandungan polifenol dalam berry hawthorn menyebabkan kesan baik ini. Walau bagaimanapun, penyelidikan dalam bidang ini merupakan terhad, dan kajian insan diperlukan.

RINGKASAN
Hawthorn berry merupakan ramuan dalam berbagai produk pertumbuhan rambut. Kandungan polifenolnya boleh menggalakkan pertumbuhan rambut yg sihat, namun lebih tak sedikit kajian diperlukan.
7. Boleh mengurangkan kebimbangan
Hawthorn memiliki kesan sedatif yg sangat ringan, yg boleh menolong mengurangkan gejala kegelisahan (26 Sumber Dipercayai).

Dalam kajian tentang kesan hawthorn pada tekanan darah, sementara orang-orang yg mengambil ekstrak hawthorn tak mengabarkan bagian kecemasan yg jauh lebih rendah , terdapat kecenderungan untuk mengurangkan kebimbangan (16 Sumber Dipercayai).

Dalam satu lagi kajian di 264 orang-orang dengan kebimbangan, perpaduan bunga hawthorn, magnesium , dan California poppy berkurangan dengan ketara terhadap bagian kecemasan, berbanding plasebo. Namun, tak terang apa peranan hawthorn dimainkan, terutama (27 Sumber Dipercayai).

Memandangkan ia memiliki sedikit kesan sampingan berbanding dengan ubat anti-kecemasan tradisional, hawthorn semakin dikaji sebagai rawatan yg berpotensi untuk gangguan sistem saraf pusat, semacam kebimbangan dan kemurungan (1 Sumber Dipercayai).

Walau bagaimanapun, lebih tak sedikit kajian diperlukan. Jika kalian ingin mencuba suplemen hawthorn untuk menguruskan kebimbangan anda, jangan hentikan ubat-ubatan semasa kalian dan pastikan kalian membincangkannya dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

RINGKASAN
Tiada bukti kuat menunjukkan bahawa suplemen hawthorn boleh mengurangkan kebimbangan. Lebih tak sedikit penyelidikan dibutuhkan sebelum membikin cadangan.
8. Digunakan untuk memelihara kegagalan jantung
Berry Hawthorn populer kerana penggunaannya bersama ubat-ubatan tradisional dalam memelihara kegagalan jantung.

Kajian semula 14 kajian rawak pada lebih daripada 850 orang-orang menyimpulkan bahawa mereka yg mengambil ekstrak hawthorn bersama dengan ubat kegagalan jantung mereka mengalami kegunaaan jantung yg lebih baik dan toleransi senaman .

Mereka juga mengalami tak lebih sesak nafas dan keletihan (28 Sumber Dipercayai).

Lebih-lebih lagi, kajian pemerhatian 2 tahun di 952 orang-orang dengan kegagalan jantung mendapati bahawa orang-orang yg melengkapkan dengan ekstrak beri hawthorn memiliki tak lebih keletihan , sesak nafas, dan berdebar-debar jantung daripada orang-orang yg tak menampungnya.

Kumpulan yg mengambil hawthorn berry juga memerlukan tak lebih ubat untuk menguruskan kegagalan jantung mereka (29 Sumber Dipercayai).

Akhir sekali, satu lagi kajian besar di lebih daripada 2,600 orang-orang dengan kegagalan jantung mencadangkan agar suplemen hawthorn bisa mengurangkan risiko kematian yg berkaitan dengan jantung dengan cara tiba-tiba (30 Sumber Dipercayai).

Orang dengan kegagalan jantung tak jarang digalakkan mengambil berry hawthorn sebagai tambahan terhadap ubat-ubatan semasa mereka, kerana suplemen dianggap selamat dengan berbagai kesan sampingan (28 Sumber Dipercayai).

PENYELESAIAN RAKAN KONGSI KESIHATAN
Dapatkan Jawapan daripada Doktor dalam Minit, Bila-bila masa
Ada soalan perubatan? Berhubungan dengan doktor yg disahkan, dalam talian yg berpengalaman alias melewati telefon. Pediatrik dan ahli lain yg terdapat 24/7.

RINGKASAN
Hawthorn berry berguna untuk orang-orang yg mengalami kegagalan jantung, kerana ia sudah ditunjukkan untuk membenahi kegunaaan jantung dan mengurangkan gejala semacam sesak nafas dan keletihan.
9. Mudah untuk meningkatkan diet anda
Berry Hawthorn mungkin sukar dicari di kedai runcit tempatan anda. Walau bagaimanapun, kalian sepatutnya bisa menemuinya di pasar petani, kedai makanan kesihatan khusus, dan dalam talian .

Anda boleh meningkatkan hawthorn untuk diet kalian dengan tak sedikit cara:

Raw. Berry hawthorn mentah memiliki rasa manis, sedikit manis dan membikin makanan ringan yg canggih .
Teh. Kalian boleh membeli teh hawthorn premade alias membikin sendiri memakai buah kering, bunga, dan daun tumbuhan.
Jam dan pencuci mulut. Di Amerika Syarikat Tenggara, beri hawthorn biasanya dijadikan jem, pengisian pai, dan sirap.
Wain dan cuka. Beri Hawthorn boleh ditapai menjadi minuman dewasa lazat alias cuka berperisa yg boleh dipakai untuk membikin salad.
Tambahan. Kalian boleh mengambil suplemen berry hawthorn dalam bentuk serbuk, pil, alias cecair mudah.
Suplemen berry Hawthorn biasanya mengandungi buah berry bersama dengan daun dan bunga. Walaupun, ada yg tergolong hanya daun dan bunga, kerana mereka merupakan sumber antioksidan yg lebih pekat daripada buahnya sendiri.

Tanda-tanda dan bentuk-bentuk hawthorn yg berlainan memiliki cadangan dos yg berlainan.

Mengikut satu laporan, dos manjur ekstrak hawthorn untuk kegagalan jantung ialah 300 mg sehari (31 Sumber Dipercayai).

Dos biasa ialah 250-500 mg, diambil tiga kali sehari.

Perlu diingat bahawa suplemen tak dikawal oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) alias mana-mana badan pentadbir lain.

Oleh itu, hampir mustahil untuk mengenal keberkesanan sebenar alias keselamatan suplemen. Sentiasa beli mereka dari sumber yg bereputasi.

Cari produk yg sudah mendapatkan kelulusan daripada organisasi leluasa yg menilai keberkesanan dan kualiti tambahan, semacam Amerika Syarikat Pharmacopeia (USP), NSF International, alias ConsumerLab.

RINGKASAN
buah Hawthorn boleh dimakan dalam tak sedikit tutorial alias diambil sebagai tambahan. Suplemen tak dikawal selia, sehingga penting untuk membelinya dari sumber yg kalian percayai.
Kesan sampingan dan langkah berjaga-jaga
Sangat sedikit kesan sampingan sudah dilaporkan dari mengambil buah hawthorn.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang-orang sudah memperlawankan rasa mual alias pening28 Sumber Dipercayai).

Oleh kerana kesannya yg kuat pada hati, ia boleh menjejaskan ubat-ubatan tertentu. Jika kalian mengambil ubat untuk jantung, tekanan darah, alias kolesterol, bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan kalian sebelum memakai makanan tambahan berry hawthorn.

RINGKASAN
Hawthorn berry selamat dengan berbagai kesan sampingan. Bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan kalian sebelum memulakan suplemen ini apabila kalian memakai sebarang ubat jantung.
Garisan bawah
Terutama kerana kandungan antioksidannya, hawthorn berry memiliki tak sedikit kesan kesihatan, terutamanya untuk jantung anda.

Kajian menunjukkan bahawa ia boleh meningkatkan tekanan darah dan bagian lemak darah, dan memelihara kegagalan jantung apabila digabungkan dengan ubat-ubatan standard.

Di samping itu, ia boleh mengurangkan keradangan, menggalakkan pertumbuhan rambut, dan menolong pencernaan .

Sekiranya kalian ingin menunjukkan buah beri ini yg mencabar, pastikan kalian berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan kalian sebelum mengambilnya sebagai suplemen.
Advertisement