Tips Memberi Kesan Saat Makan Bersama Di Restoran


Minggu lalu, tukang masak profesional menjemput saya ke rumahnya untuk makan malam-makan enam hidangan yg tergolong sosis babi buatan sendiri, bakso daging lembu, kambing, risotto bayam, ravioli, papan keju, serta kek kelapa tiga peringkat. Koki kagum dengan berapa tak sedikit makanan yg boleh saya tolak. "Bagaimanakah kalian boleh makan tak sedikit ini serta tetap berselimut?" Dia bertanya, dikala saya melayani diri saya satu cawan ketiga. Jawapan itu datang sebaik sahaja dirinya bertanya terhadap saya apabila saya akan mengambil segelas wain. "Tidak, terima kasih," kata saya. "Saya tak minum."

Kejutan yg Mengubah Hidup yg Datang Dari Bukan Minum selagi setahun
Apabila saya memotong alkohol daripada diet saya tahun lepas, saya tak sempat menjangka penurunan berat badan saya untuk menjadi ini drastik. Saya membayangkan bahawa saya mungkin menumpahkan satu alias dua pon, namun kerana biasanya saya hanya minum sekali seminggu, saya fikir bahawa kesan yg berlaku pada sesi malam pada pinggang saya mestilah terhad. Walau bagaimanapun, enam bulan sudah berlalu, serta saya 10 kilogram lebih ringan serta turun saiz pakaian.

Kawan sentiasa meminta "rahsia" saya, diet saya, nama pembimbing Spin saya. Apabila saya memberitahu mereka, saya hanya menyerahkan gin serta tonik, mereka menonton saya tak sedarkan diri. Lihatlah, saya cuba berdiet, saya dilatih sebagai pakar sarkas sarkas, serta saya melakukan ujian yoga selagi 90 hari, namun tak ada yg memberi kesan semacam tak meminum alkohol.

Saya tahu korelasi saya dengan alkohol menjadi persoalan demam isu panas lalu. Saya tak sempat minum setiap hari alias bahkan setiap hari-ia bukan kekerapan minum saya yg bingung saya, itu reaksi saya kepadanya. Apabila saya menghirup najis pertama malam yg saya ditunggu-tunggu gin serta tonik, saya mencicipi lonjakan yg besar ini, semacam menghembus nafas panjang yg kalian buat dikala kalian karam ke dalam sofa selepas hari yg panjang. Otot-otot di wajah saya santai, senyuman meletup di wajah saya, serta saya bisa melepaskan semua persoalan saya selagi sesi minum saya berlangsung.

Minum merendahkan kehendak kalian serta membolehkan kalian membikin semua opsi kurang baik yg kalian inginkan. "Saya mabuk!" Kalian bergurau keesokan harinya apabila kalian bangun dengan muka solek penuh, memegang tender ayam madu mustard madu.

Seperti tak sedikit milenium lain, saya menghadapi tak sedikit kekecewaan serta tekanan kerjaya. Saya menghantar software pekerjaan keluar ke dunia setiap minggu serta hanya kadang-kadang mendengar apa-apa kembali. Ia semacam berteriak ke Grand Canyon: Adakah sesiapa di luar sana ... di sana ... di sana? Apabila jawapan tak dimasukkan ke dalam peti masuk saya, saya membuka e-mel dengan penuh peringatan, menantikan titik dalam mesej yg membahas tak ada wang yg melekat pada projek itu, namun ia akan menjadi "pendedahan yg hebat." Sudah tentu, bukan sahaja pendedahan tak membayar sewa, kalian boleh mati dampak pendedahan. Tetapi minum membiarkan saya beralih dari memikirkan kerjaya saya-ia merupakan mudah (walaupun tak sihat) menetapkan.

Apa yg Dating Guy Sober Mengajar Saya Mengenai Saya
Saya juga mendapati bahawa kepala saya sentiasa ditanam pada masa akan datang-saya memiliki masa yg sukar untuk tinggal di masa sekarang. Tetapi apabila kalian berangkat ke bar alias menyelam ke dalam pizza penghantaran post-booze, saya menjamin anda, kalian hadir . Kalian tak berfikir mengenai masa lalu (dan semua kesilapan anda), serta kalian tak memikirkan masa depan (sekiranya anda, kalian mungkin berpendapat rasa sakit akan hangover yg akan berlaku). Tidak, kalian hanya tertumpu pada masa ini.

Apabila saya menyedari bahawa saya tinggal di masa ini dikala saya minum, saya mula meneroka bagaimana saya boleh memakai idea untuk hadir untuk menolong saya. Sekiranya saya bisa tinggal di hari demi hari-bukannya menyimpan semua persoalan saya serta kemudian membebaskan mereka dalam pesta minum-minum (dan mungkin makan pesta berikutnya) -Aku boleh bekerja melewati mereka dikala mereka bangkit, isu-isu sekeping, bukannya membiarkan segala sesuatu bisa dikendalikan maka semuanya terasa tak terurus.

Kehadiran minda merupakan kunci, semacam yg ternyata. Saya belajar bagaimana untuk mengambil nafas serta mempertimbangkan apa yg saya akan buat. Kedengarannya sangat mudah, namun apabila kalian hanya mengambil sedikit masa untuk memikirkan sama ada kalian butuh minum alias makan sepotong besar pai sekarang, opsi kalian mungkin berubah. Sobriety membersihkan minda kalian serta membolehkan kalian bertindak balas dengan lebih tenang, dengan belas kasihan untuk diri sendiri serta orang-orang lain. Ingin tahu untuk mencuba sendiri? Inilah yg butuh dilakukan-dan harapkan.

1. Beritahu kawan-kawan kalian (atau mereka mungkin berfikir kalian mengelakkan mereka , bukan minuman keras).
Minuman ditenun menjadi hampir setiap aktiviti sosial. Apabila saya membikin keputusan untuk memeluk ketenangan, saya akhirnya menolak tak sedikit agenda yg saya tahu akan menjadi pemecah besar-saya terlepas pita kawan saya serta melepaskan koktail malam Jumaat. Tidak lama kemudian, saya mula merasa kesunyian. Saya benci hilang. Tambahan pula, saya menyimpan rahsia daripada kawan-kawan saya.

Oleh itu beritahu orang-orang yg kalian dekat. Kalian tak butuh mengatakan bahawa kalian melakukan ini selama-lamanya, serta kalian tak butuh mengakui menjadi alkohol yg mengamuk, namun biarkan mereka tahu bahawa kalian mengambil sedikit masa dari minum. Mulakan dengan langkah-langkah bayi, kerana langkah-langkah kecil merupakan mudah untuk semua orang-orang terima. Sekiranya kalian serta rakan-rakan kalian berfikir bahawa peraturan tanpa alkohol itu hanya satu perkara jangka pendek, ia akan menjadi lebih mudah untuk semua orang-orang bisa masuk.

Sekiranya kalian membikin keputusan untuk meneruskan ketenangan anda, kalian boleh melakukannya dengan cara bertahap, mungkin seminggu lagi, mungkin sebulan ... serta tak lama lagi kalian akan menjadi kawan yg tak minum. Tiada persoalan besar.

2. Keinginan gula akan mengejutkan anda.
Saya tak sempat memiliki keju gigi yg manis rutin menjadi opsi makanan saya-tetapi apabila saya berhenti minum, saya tiba-tiba mengalami impian gula yg teruk. Alkohol mengandungi tak sedikit gula, namun lebih daripada itu, pengadun minuman tak jarang di luar carta manis.

Mengingati bahawa kalian disyorkan setiap hari pengambilan gula merupakan kira-kira 50 gram max , pembelajaran yg jus vodka-dan-kranberi tunggal boleh mengandungi 30 gram gula merupakan sedikit kurang baik ... serta mari kita menghadapinya, yg hanya minum satu ini pada keluar malam? Saya fikir saya tak memiliki gigi manis, namun pada hakikatnya, saya memiliki yg besar - ia hanya dipenuhi oleh gin serta tonik, bukan cupcakes.

Gula memberi kesan terhadap otak dengan menaikkan bagian dopamin , kimia yg sama yg dibebaskan dikala kita minum alkohol . Dopamine tak jarang dirujuk sebagai "kimia ganjaran" kerana ia mewujudkan perasaan kesejahteraan, maka apabila kalian berhenti minum, otak kalian tiba-tiba habis perasaan ini serta mencari di daerah lain.

Secara peribadi, saya tak fikir kalian butuh bingung terlalu tak sedikit mengenai impian mendadak ini untuk gula-dalam pengalaman saya, memanjakan sedikit boleh menjadi baik untuk anda. Bersikap lembut dengan diri kalian serta makan kuki sekali-sekala, apabila ia menolong anda. Saya makan diet yg sihat, serta ketidakseimbangan gula saya disusun dalam kira-kira seminggu, mesikipun ini mungkin mengambil masa lebih lama bergantung terhadap berapa tak sedikit yg kalian minum serta kesukaan kalian untuk barangan manis.

3. Jangan terkejut sekiranya kalian berasa sedikit tolak.
Apabila saya memberitahu salah seorang rakan saya bahawa saya tak minum melewati mesej teks, saya tak mendengar dari dirinya selagi lebih dari seminggu. Apabila dirinya timbul semula, dirinya membahas bahawa dirinya mendapati kabar ini sukar dicerna kerana ia membikin persoalannya mengenai pilihannya. Ini bukan perkara biasa. Setiap kali kalian membikin opsi gaya nasib untuk fungsi anda, ia boleh memegang cermin terhadap opsi orang-orang lain.

Saya tetap ingat apabila rakan memberitahu saya bahawa dirinya menjadi vegan, reaksi awal saya merupakan mengejeknya serta melancarkan mata saya ... namun kemudian saya berpendapat mengapa saya bertindak demikian. Mengapa saya butuh menjaga apa yg dirinya pilih untuk dimasukkan ke dalam tubuhnya? Saya menyedari bahawa pilihannya untuk mengelakkan daging serta tenusu menyinari makanan yg saya pilih untuk dikonsumsi. Saya sudah bertindak balas dengan tak baik untuk pilihannya kerana saya mencicipi ia terasa kurang baik terhadap saya.

Oleh itu saya menggalakkan kalian untuk membenarkan orang-orang ramai untuk berurusan dengan perasaan mereka sendiri mengenai minum. Sebarang tindak balas kurang baik yg kalian terima tak berkaitan dengan kalian daripada apa yg berlaku dengannya.

4. Jangan menginginkan keputusan serta-merta, namun menginginkan hasilnya.
Selepas kira-kira dua bulan tak minum, saya mungkin berpindah satu alias dua paun. Tidak betul-betul mengejutkan kemajuan, namun selepas enam bulan, 10 pound sudah datang, serta saya tak tahu bagaimana ini sudah berlaku. Saya tak berubah apa-apa mengenai diet saya-saya makan apa yg saya mahu, apabila saya mahu, serta hanya dijalankan dengan berjalan kaki ke kereta bawah tanah. Untuk meletakkannya dengan cara terang-terangan, saya tak melakukan penurunan berat badan ini. Nah, kecuali saya berhenti minum.

5. Frasa "makanan mabuk" tak akan lagi dalam perbendaharaan kata anda.
Saya mengatakan bahawa saya tak merubah diet saya, serta saya tidak-tidak dengan tutorial yg sedar, pada kadar apa-apa. Tetapi dengan tak minum, saya sudah mengeluarkan sebahagian daripada diet saya yg memalukan saya memanggil "makanan mabuk" saya. Saya merujuk, sempurna saja, untuk burrito lazat yg kalian makan semasa pulang dari bar (1,000 kalori ) serta sarapan bufet yg kalian buat pada hari berikutnya.

Kemudian ada makan tengah hari Ahad yg berjalan selagi berjam-jam, penuh dengan Bloody Marys, roti panggang Perancis, telur Benedict, serta sebagainya. Tanpa mabuk untuk sentiasa membersihkan, diet kalian sememangnya bertambah baik. Ya, makanan goreng tetap boleh menjadi kesenangan yg menyenangkan, namun mereka tak menjadi keperluan perubatan untuk mengangkat Kalian melewati hari Ahad.

6. Kalian akan tidur semacam bayi.
Kami tahu bahawa segelas wain bisa menolong kalian melayang, namun minum tak jarang mengangkat terhadap tidur yg berkualiti rendah . Apabila kalian berhenti minum, tidur kalian dengan cara drastik meningkat. Untuk satu perkara, kalian lebih cenderung untuk memperoleh jadual tidur biasa . Dalam hari-hari minum saya, saya akan tidur pada jam 10 malam pada waktu petang, namun apabila saya keluar minum, tidur boleh menjadi 1 pagi ... 2 pagi ... 3 pagi ... Ia terganggu kitaran saya sepanjang hujung minggu serta meninggalkan pagi hari Isnin saya berasa semacam slog sebenar. Tanpa gangguan ini, saya bangun berasa segar serta saya boleh memberitahu kalian bahawa saya tak sempat bangun serta berfikir, Gee, saya harap saya akan minum berbagai malam tadi.

7. Hentikan pertemuan di bar serta berangkat untuk minum kopi.
Konsep simpel dalam teori, sukar dipercayai dalam amalan. Saya tahu bahawa apabila saya menyertai rakan-rakan saya di bar, saya akan berhenti minum. Ia sangatlah tak membahagiakan kerana rakan hanya sedar menghirup seltzer sementara rakan-rakan kalian menembak foto tequila. Saya terpaksa mengeluarkan diri saya dari situasi itu, namun saya tak mahu menjadi pertapa wanita Miss Havisham.

Jawapan saya untuk ini merupakan untuk menggerakkan saya bersosial dengan siang hari. Apabila ada yg mencadangkan agar kita ambil minuman, saya menjawab, "Saya tak boleh membuatnya malam Jumaat, namun bagaimana kopi pada hari Sabtu?" Kalian butuh menyusun semula nasib kalian agak, namun apa yg kalian kalahkan di karaoke yg mabuk, kalian Buatlah dengan perbualan yg tulen, asli.

8. Jika kalian menyukai makanan, inilah makanan untuk anda.
Saya tak sempat menjadi seorang penyelam. Saya hanya suka makan serta saya tak boleh bayangkan tak menikmati diet yg seimbang. Hidangan harian yg biasa untuk saya merupakan telur hancur dengan tak sedikit keju serta roti bakar untuk sarapan pagi, seekor sandwic kalkun serta alpukat untuk makan tengah hari, serta pasta untuk makan malam. Mungkin sekeping pai bertujuan di sana di sebuah tempat. Saya makan apa yg saya rasa suka makan, serta tetap beratnya. Ia merupakan mimpi!

9. Meditasi boleh membantu.
Dengan begitu tak sedikit ketidakpastian dalam nasib kita, ia hanya semulajadi untuk bingung mengenai masa depan-dan merasa tak sempurna mengenai masa depan boleh menyebabkan kecuaian pada masa kini. Walaupun masa mungkin kelihatan sukar, apabila kalian tetap hadir pada masa ini, kalian boleh menyedari bahawa masa depan tak semua diletakkan di hadapan kalian semacam jalan yg tak bisa dielakkan, namun sebetulnya merupakan milik anda. Dengan merubah pemikiran kalian mengenai masa depan, kalian mengambil kawalan semula. Jadi mulakan sekarang.

Setiap kali kalian membikin opsi gaya nasib untuk fungsi anda, ia boleh memegang cermin terhadap opsi orang-orang lain.
Meditasi merupakan sesuatu yg bisa menolong dengan ini. Dengan mengambil masa untuk duduk dengan pemikiran kalian selagi lima minit, kalian memberi diri kalian ruang untuk mempertimbangkan apa yg kalian akan buat. Jika saya mencicipi bahawa "f * ck-it" mindset mendekati serta tertanya-tanya Kenapa tak hanya keluar serta mabuk, itu semua sekalipun? Saya mengambil masa untuk duduk bersamanya. Pada masa software meditasi berdering sedikit bunyi, impuls sudah berlalu, serta keputusan yg lebih baik sudah membentangkan sendiri.

10. Jangan terlalu serius.
Seseorang mengatakan terhadap saya baru-baru ini bahawa apabila saya sudah menggabungkan saya tak minum dengan diet serta makeover senaman, badan saya akan menjadi bangin 'sekarang. Jawapan saya merupakan "Tidak minum lumayan keras." Walaupun diet serta senaman terperinci penting untuk menjaga berat badan kalian di dalam pemeriksaan serta menjadi sihat-saya rasa ia terlalu tak sedikit tekanan sekaligus. Sekiranya saya berhenti minum, berangkat vegan, serta memulakan boxercise pada masa yg sama, saya menjamin kalian bahawa dalam masa seminggu, saya akan terkejut, berasa terkejut, serta jatuh ke dalam katil dengan kotak mozzarella.

Berbuat baik terhadap diri sendiri. Sekiranya kalian ingin menonton penurunan berat badan dengan cara beransur-ansur yg mudah, pertimbangkan pemotongan alkohol daripada diet anda. Apabila kalian merasa lebih selesa dengan perubahan ini, mungkin kemudian mempertimbangkan untuk meningkatkan opsi gaya nasib yg lain ke dalam rejimen anda. Jika kalian jatuh dari kereta serta minum segelas wain, jangan mengalahkan diri anda. Kalian tak butuh sempurna-semua yg kalian perlukan merupakan bersedia.
Advertisement