Tips Diet Alami Yang Baik Dan Benar


Tidak mungkin ada wanita dalam adat moden yg dengan cara serentak dirayakan serta dibenci daripada wanita yg makan apa sahaja yg dirinya inginkan serta tak mendapat berat badan.

Kita semua mendakwa mengenali seseorang semacam ini. Kami memandangnya serta berkata, "Saya tak tahu di mana dirinya meletakkannya!" Dia tak jarang dikejar alias dihina. Tetapi kita tetap ingin tahu: Bagaimana dirinya melakukannya? Apa rahsianya?

Kali pertama saya menemui fenomena ini, saya berusia 11 alias 12, berkongsi pinggan goreng keju goreng dengan rakan dari kelas tarian di restoran tempatan. Saya nampak salah seorang gadis yg lebih tua memandang meja kami, serta dikala saya melihatnya, dirinya berkata, "Jika saya makan itu, pantat saya akan menjadi ukuran Musytari."

Saya menonton ke belakang teman saya, yg lebih besar daripada saya tapi tak banyak, serta melihatnya meletakkan garpu.

Seluruh hidup saya, wanita lain sudah meminta saya untuk rahsia saya untuk memperoleh / tinggal begitu nipis. Saya biasanya menyikatnya dengan jenaka menjual jiwaku terhadap Syaitan. Tetapi sebetulnya saya tak memiliki apa-apa yg menyerupai rahsia, tidak hanya dari fakta bahawa bunda saya kurus, ibunya nipis, serta sebagainya serta sebagainya.

Faktor-faktor sosioekonomi di samping, variasi genetik dalam metabolisme, kadar denyutan jantung, " hormon lapar" yg dipanggil leptin , serta berbagai hal lain menyumbang terhadap keupayaan seseorang untuk kehilangan alias menimbang dengan mudah. Nipis semulajadi, ternyata, semata-mata hidup cabutan.

Sebagai kaunselor kesihatan mental yg berlesen, Molly Bahr menerangkan, "Sama semacam sesetengah orang-orang yg pendek, yg lain merupakan tinggi, ada yg memiliki badan yg lebih kecil serta yg lain lebih besar. Genetik serta penentu kesihatan sosial memainkan peranan yg jauh lebih besar dalam saiz badan serta kesihatan. "

Sehingga baru-baru ini, saya tak sempat terfikir terlalu lama alias keras mengenai implikasi semulajadi nipis. Apabila masyarakat menunjuk terhadap kalian sebagai standard emas untuk bagaimana seorang wanita wajib menonton serta berkelakuan, kalian cenderung untuk tak mempersoalkannya.

Tetapi semenjak itu saya mula tertanya-tanya bagaimana kita semua menelan naratif ini. Dan lebih penting lagi, mengapa kami memilih untuk menerimanya sambil melalaikan segi lain duit syiling yg jelas: Jika tersedia seorang wanita kecil yg tak mendapat alias menurunkan berat badan "tidak peduli apa," itu merupakan argumen mengapa tersedia lebih besar wanita yg tidak, sama ada .

Dan mesikipun wanita tipis mungkin mendengar bahagian kami mengenai komen kasar mengenai saiz kami, orang-orang dalam badan yg lebih besar menanggung kecenderungan berat sebelah masyarakat.

Sebagai budaya, kami terus menyamakan penipisan dengan kesejahteraan serta penurunan berat badan dengan usaha. Nipis = sihat, lemak = tak sihat. Kehilangan berat = pencapaian, memperoleh berat = kemalasan.
Kami tetap percaya ini pada bagian asas mesikipun ia sudah membahayakan masa serta masa lagi. Pasti, penurunan berat badan boleh menjadi produk sampingan mengamalkan gaya hidup yg sihat, melainkan ia tak semestinya penunjuk satu.

Ramai orang-orang di dalam badan yg lebih besar aktif, sihat, serta senang - serta ramai di dalam badan yg lebih kecil tidak. Sesetengah orang-orang mungkin bisa menambah kesihatan mereka dengan kehilangan berat badan, melainkan ramai yg lain hanya percaya bahawa mereka wajib menurunkan berat badan kerana masyarakat fatulobik menghantar mereka.

Lebih-lebih lagi, hakikat bahawa orang-orang dalam badan-badan yg lebih besar, serta terutama wanita-wanita yg lebih besar - serta dalam warna wanita yg lebih besar warna - dengan cara konsisten dipecat serta dipermalukan oleh semua orang-orang dari majikan mereka terhadap komuniti perubatan untuk menyelesaikan orang-orang asing merupakan kemarahan serta kehinaan masyarakat perkadaran yg mengejutkan.

Tetapi nyatanya mentaliti "berat = kesejahteraan" memiliki kesan toksik terhadap semua orang, mesikipun orang-orang yg kurus.

Pengiklanan yg kami lihat serta pemesejan yg kami terima dari hampir semua arah tak memberitahu kami bahawa makan sayur-sayuran serta berolahraga dengan cara teratur akan menolong kami menumpukan perhatian, tidur, serta pada umumnya hanya merasa lebih baik. Mereka memberitahu kita bahawa melakukan perkara itu akan menolong kita menurunkan berat badan. Dan kita yg tak mahu menurunkan berat badan mungkin tak tidak sedikit berfikir mengenai diet serta senaman senaman kita.

Di kolej saya berpendapat tabiat saya yg dahsyat - berpesta terlalu banyak, makan makanan segera, tak sempat bersenam - serta mengatakan terhadap diri saya, "Tidak apa-apa. Saya tak mendapat apa-apa berat badan. "

Tidak hingga saya berlari di pertengahan 20-an jadi saya menyedari berat badan saya bukan patokan yg cocok untuk kesihatan saya. Kaki saya terus kuat, mood saya bertambah baik dengan cara dramatik, saya lebih tak sedikit tenaga, serta saya tidur lebih baik, melainkan berat saya tetap sama.

Sudah terang bahawa senaman menolong saya berasa lebih baik. Ia juga tiba-tiba terang bahawa saya sudah menghabiskan tahun saya di serta selepas kolej, hampir satu dekad dalam hidup saya, sangat tak sihat serta sangatlah tak menyedarinya.

Mungkin lebih berbahaya lagi merupakan mitos yg menjadi nipis bukan hanya untuk menjadi sihat melainkan juga untuk menjadi bahagia.
Meminta seorang wanita yg nipis untuk "rahsia" itu menyedari bahawa dirinya memiliki pengetahuan mistik, bahawa gaya hidupnya bernilai berkeinginan hanya kerana saiznya. Bagaimana apabila kalian berada dalam badan yg nipis melainkan kalian tetap merasa semacam crap?

Masukkan industri farmaseutikal. Saya sudah berada di dalam serta luar SSRI semenjak saya berusia 15 tahun, serta tak jadi saya berusia 29 tahun, seorang profesional perubatan bertanya apa yg saya makan serta memberikan bahawa ia mungkin menjejaskan kesihatan mental saya .

Di segi lain, para doktor tak jarang menonton pesakit dalam badan yg lebih besar tak lebih sihat hanya kerana berat badan mereka serta boleh mengesyorkan penurunan berat badan sebagai penyelesaian terhadap persoalan kesihatan sebelum mengejar bentuk rawatan lain.

Terdapat perubahan yg menggalakkan dalam arus adat diet, apabila kalian tahu di mana hendak melihat. Pelakon Jameela Jamil dengan cara kolektif merampas selebriti serta syarikat yg memakai shaming badan untuk menjual produk.

Komuniti dietitians, influencers, serta doktor yg terus bertambah serta menggalakkan pergerakan Kesihatan di Setiap Saiz (HAES).

Terma-terma semacam " makan intuitif " serta "positivity badan" menjadi terus arus perdana. "Ini bukan satu lagi trend; itu revolusi, "mendakwa meme popular di kalangan akaun makan intuitif.

Orang dalam badan yg lebih besar, mereka yg pulih dari gangguan makan, serta yg lain yg rosak oleh keasyikan masyarakat kita dengan berat badan bukanlah satu-satunya yg berjuang melawan adat diet. Kita butuh sedar kita semua sudah menjual bil barangan yg sama.

Budaya diet membunuh kita semua , serta kita semua butuh merobohkannya.

Bagi saya, saya bercadang untuk memberi jawapan baru apabila ditanya mengenai rahsia saya: dengan tegas menekankan bahawa tak ada satu pun.

Saya tak berjuang dengan berat badan saya, melainkan saya berjuang dengan tak sedikit perkara lain. Tidak seorang pun, besar alias kecil, patut dihina alias dihakimi untuk saiz badan mereka.

Menerima bahawa tersedia tipe badan yg berbeza sama semacam tersedia warna mata serta saiz kasut yg berbeza, serta kemudian berusaha untuk tabiat yg sihat dalam setiap bidang kehidupan kita, mungkin hanya yg paling baik yg kita semua boleh lakukan.
Advertisement