MENGATASI FLU SAAT MUSIM BERGANTI


Sekiranya kalian salah satu daripada berjuta-juta orang-orang Amerika yg bersin, batuk, serta kesesakan yg berterusan pada tahun ini, kalian mungkin ingin memberi perhatian terhadap penyelidikan baru yg memberikan relasi antara alahan serta kegelisahan bermusim.

Satu kajian di Jerman meneliti bagaimana pelbagai tipe alahan - dari alahan dari semacam terhadap rambut haiwan serta makanan terhadap alahan bermusim yg dicetuskan oleh sumber semacam debunga rumput - mungkin terbelit terhadap kesihatan psikologi rakyat.

Ia juga mendapati bahawa orang-orang yg mengalami gangguan kebimbangan umum lebih tak jarang mengalami alahan debunga, namun tak sepanjang tahun alergi.

The penyelidikan sudah diterbitkan dalam jurnal Archives Antarabangsa Alahan serta Imunologi.

Perbezaan antara mereka yg memiliki alahan sepanjang demam isu serta sepanjang tahun mengejutkan pasukan penyelidik, kata Katharina Harter, MPH , penulis mutlak penerbitan.

"Paling mengejutkan ialah hakikat bahawa kami mendapati perbezaan di antara [kesan hal psikososial yg ada pada] musiman, alias debunga, alahan serta alergi dari, semacam alergi makanan," Harter, calon doktor di University Hospital Augsburg (UNIKA-T) di Jerman , memberitahu Healthline. "Kebimbangan dengan cara positif dikaitkan dengan alahan bermusim namun dengan cara negatif dikaitkan dengan alergi dari."

Harter meningkatkan bahawa kemurungan seakan-akan berkait rapat dengan orang-orang yg mengalami alahan sepanjang tahun.

Untuk mencapai keputusan mereka, pasukan menemani 1,782 orang-orang di Augsburg, Jerman, berumur antara 39 serta 88 tahun. Daripada formasi itu, sedikit lebih daripada seperempat daripada mereka mengatakan mereka mengalami alergi dari berbagai jenis.

Kira-kira 7.7 peratus mengatakan bahawa mereka mengalami alahan saka; hanya lebih daripada 6 peratus mengalami alahan bermusim; 13.6 peratus mengalami reaksi alergi yg lain.

Mengapakah pelbagai tipe alahan seakan-akan terbelit terhadap kondisi psikologi yg berbeza?

Harter mengatakan ia mungkin ada kaitan dengan realiti bahawa orang-orang yg mengalami alergi dari masa depan wajib membikin mekanisme penangguhan sendiri untuk nasib dengan tekanan yg boleh datang dengan menguruskan alahan kacang, contohnya.

Jika kalian hanya berurusan dengan alahan debunga sekali alias dua kali setahun, tekanan menguruskannya boleh meningkatkan kebimbangan terhadap kehidupan harian kalian daripada apa yg biasanya kalian alami.

Harter mengakui terdapat berbagai kelemahan dalam penyelidikan itu sendiri.

Umur purata peserta merupakan 61. Penemuan ini datang dari ingatan peribadi dari temuduga berbanding diagnosis rasmi dari pejabat doktor. Pasukan ini memiliki sampel darah dari semua peserta untuk mengesahkan keberadaan alahan.

"Kami ingin menyiasat apabila persatuan yg sama boleh didapati dalam alahan yg disahkan, yg didiagnosis berdasarkan ujian darah alias ujian kulit," katanya. "Juga, ia akan menjadi luar biasa apabila persatuan ini boleh didapati dalam sampel lain."

PENYELESAIAN RAKAN KONGSI KESIHATAN
Dapatkan Jawapan daripada Doktor dalam Minit, Bila-bila masa
Ada soalan perubatan? Berhubungan dengan doktor yg disahkan, dalam talian yg berpengalaman alias melewati telefon. Pediatrik serta pakar lain yg terdapat 24/7.

Jika kalian memiliki alergi, apakah maksudnya untuk anda?
Dr. Mark Aronica , seorang pakar imunologi di Cleveland Clinic, memberitahu Healthline bahawa butuh memberikan bahawa kajian semacam ini yg memberikan relasi antara satu syarat dengan yg lain tak semestinya mendedahkan sebab.

Dia menekankan bahawa orang-orang wajib mendekati tipe penemuan dengan berhati-hati.

"Terdapat lebih tak sedikit data yg menghubungkan persoalan kecemasan dengan orang-orang yg mengalami alahan makanan dampak risiko reaksi yg mengancam jiwa," kata Aronica. "Laporan ini mungkin pertama yg mencadangkan persatuan dengan alahan debunga."

Dr. Maria Garcia-Lloret , pakar alergi pediatrik serta pakar imunologi di UCLA Health, menyuarakan amaran yg sama, terutamanya dengan usia purata yg tinggi yg ditemubual.

Ramai orang-orang mula mengalami alahan pada usia yg lebih muda, dengan alahan bermusim untuk debunga, misalnya, terus berkurang dari masa ke masa sebagai orang-orang berumur.

Walau bagaimanapun, dirinya mengatakan kebimbangan serta tekanan terhadap gejala alahan seseorang bukanlah sesuatu yg boleh dibuang.

"Memang benar bahawa tekanan boleh menyebabkan alergi lebih teruk," tambah Garcia-Lloret. "Persepsi memainkan peranan besar - ia memiliki kaitan dengan jiwa individu. Seseorang memiliki sedikit hidung tersumbat serta mereka mungkin kehilangannya. "

Di dunia perubatan, seorang alergis tak semestinya terlatih untuk memelihara alias menguruskan alergi terhadap kesan psikologi pada seseorang, katanya.

Aronica mengatakan tekanan semacam ini sememangnya boleh menjadi "faktor yg memburukkan lagi penyakit hampir kronik serta mungkin tak bisa diiktiraf alias diusahakan."

Secara keseluruhan, lebih daripada 50 juta Sumber Dipercayai orang-orang mengalami alahan setiap tahun di Amerika Syarikat.

Alahan dengan cara kolektif berdiri sebagai penyebab mutlak penyakit kronik yg keenam, yg bernilai $ 18 bilion setiap tahun di Amerika Syarikat, menurut Pusat Kawalan serta Pencegahan Penyakit (CDC) Sumber Dipercayai.

Aronica mengatakan ia merupakan kondisi yg menyumbang 2 juta hari sekolah hilang, 6 juta kehilangan hari kerja, serta 28 juta hari kerja terhad setiap tahun di seluruh negara.

Tekanan ke atas impak yg boleh dimiliki oleh orang-orang fiskal serta kesejahteraan sosial tentu bisa mengikat ke dalam kegelisahan.

"Orang butuh menjadi peguam bela mereka sendiri, serta apabila ia menjadi kebimbangan mereka, mereka wajib berbincang dengan doktor mereka serta / alias pakar kesihatan mental tentang gejala serta opsi rawatan mereka," katanya.

Melangkah ke hadapan, Harter mengatakan pasukan penyelidik ingin menghabiskan masa dengan orang-orang untuk memahami pendekatan pengurusan alergi mereka.

"Apa yg diharapkan oleh orang-orang merupakan acara pengurusan alergi yg hebat serta holistik dengan pakar alergi. Data kami menyokong tanggapan ini, "katanya.

Garcia-Lloret mengatakan bahawa orang-orang yg memiliki alahan cenderung mendalami seni ketekunan. Sama ada alergi makanan alias hidung tersumbat yg timbul pada setiap demam isu bunga, orang-orang mencipta tutorial untuk nasib dengan gangguan sehari-hari yg boleh mengangkat kondisi ini.

"Saya fikir ia merupakan baik untuk mengingatkan orang-orang ramai bahawa status emosi tak hanya menghipnotis persepsi penyakit, namun juga penyakit," katanya.

Garisan bawah
Penyelidikan baru dari Jerman menonton tutorial pelbagai alahan boleh menghipnotis orang-orang dengan cara psikologi.

Dari temu bual dengan lebih daripada 1,700 orang, penulis kajian mendapati alahan debunga bermusim seakan-akan mengangkat terhadap peningkatan kebimbangan pada orang-orang berbanding alahan sepanjang tahun.

Orang-orang yg mengalami alahan mula memberikan kadar kemurungan yg lebih tinggi.

Semua alergi mengatakan penting untuk diperhatikan bahawa penyelidikan semacam ini tak menandakan bahawa alergi menyebabkan gangguan psikologi semacam kebimbangan alias sebaliknya.

Tetapi menguruskan gejala kadang-kadang yg mengganggu alahan boleh mengangkat tekanan.

Doktor mencadangkan mencari tutorial yg sihat untuk menangani alahan. Bekerjasama rapat dengan doktor kalian untuk mengenal rancangan paling baik untuk memelihara serta menguruskan gejala anda.

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel