KOPI SEHAT DIMINUM HARIAN NAMUAN JANGAN LEIH DARI 25 GELAS SEHARI


Kekuatan arteri merupakan sama dalam peminum kopi sederhana serta berat, namun kopi memiliki tak sedikit kesan lain pada tubuh.

Satu kajian baru mendapati mesikipun jumlah kopi yg melampau tak menyakitkan arteri anda. Getty Images
Pencinta kopi, bergembira! Satu kajian baru mendapati kalian boleh minum jadi 25 cawan kopi sehari tanpa menambah kekakuan arteri kalian - hal risiko agresi jantung serta strok.

Tetapi sebelum kalian mula membakar 1.5 galon panggang sederhana untuk memperoleh kalian melewati hari kerja anda, ingatlah bahawa kekakuan arteri hanya satu hal yg memberi kesan terhadap kesihatan.

Untuk menolong kalian menentukan berapa tak sedikit kopi yg "terlalu banyak" untuk anda, berikut merupakan pecahan kajian baru, kajian lain tentang kesan kesihatan kopi, serta berbagai petua pakar.

Coffee doesn’t affect arterial stiffness
Dalam kajian baru yg diterbitkan di BMJ Heart , para penyelidik meminta lebih daripada 8,000 orang-orang tentang tabiat penggunaan kopi mereka. Mereka juga mengukur kekakuan arteri peserta dalam dua tutorial yg berbeza.

Penyelidik membahagikan orang-orang terhadap tiga gugusan berdasarkan berapa tak sedikit kopi yg mereka minum: tak lebih daripada satu cawan sehari, satu sampai tiga cawan sehari, serta lebih daripada tiga cawan sehari.

Mereka mengecualikan orang-orang yg minum lebih dari 25 cawan kopi setiap hari.

Kekakuan arteri merupakan serupa di semua tiga kumpulan, mesikipun bagi orang-orang yg mengabarkan minum jadi 25 cawan sehari.

Penyelidik juga mengambil kira hal lain, semacam tekanan darah seseorang, kadar denyutan jantung, penggunaan alkohol, serta diet. Ini tak menjejaskan keputusannya.

Kajian itu dipersembahkan pada hari persidangan British Cardiovascular Society .

Walau bagaimanapun, kekerabatan antara kopi serta kesihatan lebih rumit daripada kekakuan arteri sahaja.

"Kopi serta kafein memiliki pelbagai kesan pada badan di luar sistem kardiovaskular. Apabila dipakai dalam jumlah yg tinggi, kesan ini boleh memudaratkan, "kata Dr Parveen Garg , penolong profesor perubatan klinikal di Sekolah Perubatan Keck di USC.

Tetapi dirinya juga menunjuk terhadap penyelidikan yg menunjukkan fungsi kopi pada kesihatan.

"Terdapat tak sedikit sastera baru-baru ini untuk menunjukkan bahawa penggunaan kafein / kopi yg lebih tinggi sebetulnya berkaitan dengan risiko penyakit kardiovaskular," kata Garg.

Kajian-kajian lain juga mendapati bahawa lebih daripada empat cawan kopi sehari boleh melindungi terhadap berbagai tipe Sumber Dipercayai Kanser, mati dari Penyakit hati yg kronik Dipercayai Sumber, serta yg lebih rendah risiko kematian keseluruhan Sumber Dipercayai.

Finding the coffee sweet spot
Banyak kajian ini, bagaimanapun, membandingkan peminum kopi terhadap orang-orang yg tak minum kopi.

Elina Hyppönen, PhD , pengarah Pusat Kesihatan Ketepatan Australia di Institut Penyelidikan Kanser Universiti Australia Selatan, mengatakan peminum bukan kopi bukanlah gugusan rasio terbaik.

"Orang ramai cenderung untuk mengelakkan minum kopi apabila ia membikin mereka berasa tak sihat," katanya. "Atau apabila mereka berasa tak sihat, ini boleh menyebabkan mereka mengurangkan pengambilan kopi mereka."

Dalam satu belajar Sumber Dipercayai, Hyppönen sebaliknya berbanding peminum kopi berat terhadap orang-orang yg minum sederhana - satu sampai dua cawan kopi sehari.

Apabila dilakukan dengan tutorial ini, dirinya mendapati bahawa orang-orang yg minum lebih dari enam cawan kopi setiap hari - serta juga bukan peminum kopi - memiliki risiko yg lebih tinggi untuk penyakit kardiovaskular, berbanding peminum kopi sederhana.

Apabila Hyppönen menganalisis semula data dari kajian terdahulu dengan tutorial yg sama - tergolong yg menunjukkan fungsi dari pengambilan kopi yg tinggi - dirinya mendapati bahawa pengambilan sederhana dikaitkan dengan risiko penyakit kardiovaskular paling rendah.

Walau bagaimanapun, orang-orang bukan sahaja peminum kopi alias peminum bukan kopi. Mereka memiliki tabiat lain yg boleh menjejaskan kesihatan mereka, tergolong perkara semacam diet, senaman, serta tidur.

Kadang-kadang ini bertindih dengan penggunaan kopi.

Dr. Satjit Bhusri , pakar kardiologi di Lenox Hill Hospital di New York City, menunjukkan bahawa dalam kajian baru, peminum kopi sederhana serta berat lebih cenderung merokok serta minum alkohol - kedua-dua hal risiko penyakit kardiovaskular.

How much coffee is too much?
Jumlah kopi yg optimum berbeza dari orang-orang ke orang.

"Individu boleh bertindak berbeza dengan kafein kerana perbezaan genetik serta mungkin memiliki pengalaman unik yg berkaitan dengan toleransi serta penarikan diri," kata Whitney Linsenmeyer, PhD, RD, LD , jurucakap Akademi Pemakanan serta Dietetik serta pembimbing nutrisi di Saint Louis University.

Ia juga bergantung pada seberapa cepat kalian mengambil kafein. Jika kalian minum kopi dengan cepat, kalian mungkin menanggulangi isyarat tubuh kalian bahawa telah tiba masanya untuk berhenti.

"Perkara yg baik dengan kopi merupakan bahawa ia memperlihatkan tanda-tanda untuk menunjukkan apabila kami telah mencapai had kami," kata Hyppönen. "Ini boleh merangkumi sensasi yg tak membahagiakan semacam rasa gelisah, mudah marah, serta gelisah, namun kesan sampingan juga boleh merangkumi degupan jantung yg cepat alias tak teratur, sakit kepala, serta gangguan gastrousus."

Ramai pakar, bagaimanapun, mengesyorkan minum kopi dengan cara sederhana.

"Kajian baru ini mencadangkan bahawa bagian kopi yg tinggi mungkin tak berbahaya kerana ia berkaitan dengan pengerasan arteri," kata Bhusri, "tetapi saya tak percaya 25 cawan kopi dianggap sederhana. Pada bagian ini tersedia peningkatan risiko [masalah kesihatan]. "

Mengikut Garis Panduan Pemakanan 2015-2020 untuk Sumber Amerika Dipercayai, penggunaan kopi sederhana merupakan tiga sampai lima cawan sehari, menyediakan jadi 400 miligram kafein setiap hari.

Linsenmeyer mencatatkan orang-orang ramai juga butuh mengambil perhatian untuk meminum minuman lain serta juga makanan dengan kafein tambahan, tergolong air berkafein, jus, minuman tenaga, coklat, gula-gula, serta juga kerepek kentang.

Dan ingat bahawa apa yg kalian masukkan ke dalam kopi kalian juga boleh menjejaskan kesihatan anda.

"Tetap mudah," kata Linsenmeyer. "Dapatkan kafein kalian dari kopi alias teh hitam. Langkau gula - kopi yg baik tak memerlukannya. "

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel