Cara Terbaik untuk Menghindari Kulit Kasar Saat Melakukan Gim


Berfungsi boleh menjadi sangat menjijikkan-menjaringkan bahagian atas basah di dalam beg kerja anda, meretas rambut yg berkerut, berkeringat ke dalam berbagai tipe updo, jerawat punggung freakin ... senarai itu menyala. Tetapi apa yg lebih membimbangkan daripada bahagian latihan yg tak lebih daripada glamor? Limbah jangkitan yg berpotensi mengintai di gim anda.

Dengan risiko penggera berbunyi, dari loker serta geladak kolam untuk bangku serta treadmill, berangkat ke studio boleh mendedahkan kalian terhadap pelbagai tipe kuman, kulat, bakteria serta virus yg tak menyenangkan. Dalam satu kajian , penyelidik mendapati 25 tipe bakteria yg berlainan di sentra kecergasan pada segala-galanya dari tandas mengendalikan mesin mesin kaki sampai elips. Kasar.

Tetapi tidak hanya mencabuli saman hazmat, apakah yg boleh kalian perbuat untuk semakin bersih? Kami meminta enam orang-orang pakar-pakar yg butuh menangani jangkitan kulit serta isu-isu kulit setiap hari-untuk memperlihatkan kita rendah ke atas apa yg menggantung gim, ditambah dengan kaedah yg mereka cuba untuk memelihara serta mengelakkan jangkitan di dalam tempat pertama.

Jangkitan kulat
Ringworm (Tinea Corporis)
Walaupun namanya, tak ada cacing yg ada sekarang. * Wipes bead dari peluh dari dahi * "Cacing kurus datang kerana kulat timbul pada kulit dalam bentuk cincin yg memiliki batas yg dibangkitkan, tekstur bersisik, serta ketebalan cacing," kata pakar dermatologi yg disahkan dewan Elizabeth Geddes -Bruce , MD, MS, FAAD.

Susan Bard, MD, dari Pakar Dermatologi Manhattan meningkatkan bahawa kulat ini sangat menular serta bertumbuh dalam persekitaran yg lembap serta lembap, maka kalian kemungkinan besar akan meringkus ini di gym di bilik mandi, di atas tikar yoga komunal, alias di tempat peregangan berkarpet . ( Kenapa mereka tetap ada ?!)

"Pastikan dengan betul melenyapkan tempat tersebut dengan kain lap serta semburan yg tersedia di gim," kata Bard. Tisu pembasmian kuman Clorox, hazel penyihir yg dibeli dengan isopropil alkohol, serta minyak pokok teh merupakan semua opsi pembasmian kuman, namun apa sahaja gim yg ada di tangan akan berfungsi.

Walau bagaimanapun, apabila kalian tak memperoleh kurap, ia tak semestinya kerana buih roller gym anda. Bard mencatatkan bahawa kalian juga boleh memperoleh kurap dari tanah, berkongsi tuala alias katil dengan seseorang yg mengangkat kulat, alias bahkan dari merendam maka anjing kalian apabila mereka telah terdedah.

Apa yg butuh dilakukan : Bard mengatakan ini mungkin akan dirawat dengan krim topikal semacam clotrimazole alias terbinafine. Tetapi apabila tempat yg lebih luas dipengaruhi alias ia tersebar ke kulit kepala kalian yg disebut "tinea capitis" -derma kalian mungkin menetapkan rejimen oral juga. Sebagai pendekatan pendahuluan, syampu antijamur bisa menolong mencegah jangkitan kulit kepala anda.

Kaki Athlete (Tinea Pedis)
Kaki atlet mungkin jangkitan paling populer yg boleh kalian ambil di gim. Geddes-Bruce membahas bahawa ia sebetulnya dikarenakan oleh kulat yg sama sebagai kurap, ia hanya terletak pada kaki serta jari kaki serta boleh dipindahkan ke kuku kaki. "Ini ruam gatal yg biasanya merah, meradang, serta bersisik. Ia sangat menular serta boleh ditangkap pada bila-bila masa kalian berkaki ayam, dalam kasut terbuka, alias memakai kasut basah, "kata podiatrist, Velimir Petkov, DPM, pemilik Podiatry Premier di Clifton, New Jersey.

"Untuk mengelakkan diri dari kaki atlet, elakkan berangkat berkaki ayam di tempat umum serta pastikan kaki kalian kering," kata Petkov. Kulat tumbuh subur dalam persekitaran yg hangat serta basah maka dirinya mencadangkan mencuci serta mengeringkan kaki kalian dengan kerap, merubah stoking kalian selepas bersenam, memakai kasut di semua tempat umum di gym, yg membolehkan masa latihan kalian kering sebelum dipakai semula, kerap membersihkan gim kalian beg, serta memakai flip-flop di bilik mandi. Mendapat semua itu?

Petkov meningkatkan bahawa flip-flop getah dipercayai kalian tak mencukupi untuk menghalang kaki atlet sepenuhnya. Itu kerana kasut itu sendiri boleh menjadi hangat serta lembap, sekali gus mewujudkan tempat pembiakan yg sempurna. Penyelesaian? Pakai mereka di bilik mandi namun kemudian basuh dengan air suam serta sabun selepas itu.

Apa yg butuh dilakukan : Jika kalian melakukan mendapatkannya, rawatan merupakan sama semacam dengan kurap. Kerana ia lebih sukar untuk dirawat apabila ia tersebar ke kuku jari kaki anda-dan biasanya memerlukan ubat oral-lebih baik untuk mencuba langkah pencegahan. Sekiranya ia telah merebak ke kaki anda, pastikan kalian memakai kaus kaki kalian sebelum pakaian serta seluar kalian untuk mengelakkan jangkitan dari perjalanan ke-oh sila, tiada pangkal paha anda.

Ragi Kulit (Tinea Versicolor)
"Ia tak sangatlah jangkitan, serta ia tak menular alias berbahaya, namun ia sangat biasa dalam kondisi berpeluh," kata Bard. "Ragi menghasilkan penyuplai peluntur yg meninggalkan bintik-bintik berwarna terperinci pada kulit, yg mungkin gatal serta mungkin mengambil masa berbagai bulan untuk diselesaikan." Ia berkembang dengan peluh, maka ia merupakan perkara biasa pada orang-orang yg nasib dalam persekitaran lembap serta orang-orang yg menggantung dalam pakaian berpeluh mereka, kata Donna Hart, MD, FAAD, Westlake Dermatology di Austin, Texas.

Apa yg butuh dilakukan: Memberi kulit kalian kesempatan paling baik untuk menjadi kulat bebas, gunakan bahan exfoliant dengan bahan antimikrobial semacam minyak pohon teh alias zink. Tetapi apabila kalian telah memiliki yis kulit, Hart mengatakan pakar dermatologi mungkin mencadangkan memakai syampu anti kelemumur pada kulit kalian kerana ia selalunya mengandungi selenium sulfide alias zink pyrithione.

ANDA MUNGKIN SUKA
11 Punca Penyakit Jangkitan Saluran Kemih
Jangkitan bakteria
Staph (Staphylococcus Aureus)
Dikurung di jalan-jalan untuk "staph," staphylococcus Aureus merupakan antara bakteria yg paling biasa yg bersembunyi di gym. Kebanyakan masa, bakteria itu bukan masalah. Tetapi adakala bakteria boleh menyebabkan pustular-ya, itu bermakna "dipenuhi dengan nanah," begitu jangkitan kotor-merah, bengkak serta menyakitkan pada kulit, kata Geddes-Bruce. Ini kerana bakteria boleh menyerang kulit kalian namun tak menyebabkan jangkitan. "Jangkitan ini hanya berlaku apabila ada potongan terbuka yg boleh masuk ke dalam bakteria," jelasnya.

"Staph hampir rutin tersebar dengan membikin kekerabatan dengan seseorang yg mengalami jangkitan aktif, terutamanya apabila mereka mengalami sakit terbuka. Tetapi kalian juga boleh menangkapnya daripada berkongsi tikar, tuala, alias peralatan dengan seseorang yg sakit terbuka, "kata Hart. Oleh itu, dirinya mencadangkan mencuci tangan anda, memakai sanitizer berasaskan alkohol, memecat peralatan, serta menutup celah terbuka serta luka dengan pembalut.

Apa yg butuh dilakukan: Jika kalian menonton mendidih pada kulit anda, Geddes-Bruce menyarankan untuk berangkat ke dokumen itu. "Rawatan merupakan selalunya antibiotik oral, mesikipun kadang-kadang salap topikal lumayan apabila jangkitannya kecil."

MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus)
Anda sempat mendengar mengenai MRSA. Tetapi adakah kalian tahu bahawa MRSA serta staph dikarenakan oleh bakteria yg sama? Perbezaannya, semacam namanya, merupakan bahawa MRSA tahan terhadap antibiotik yg dipakai untuk memelihara jangkitan staph. Kedua-dua jangkitan ini biasanya menyebabkan bengkak yg lebat serta menyakitkan dengan sentra kuning alias putih untuk membentuk.

"Perkara paling baik yg butuh dilakukan untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan MRSA di gim merupakan untuk membilas tangan kalian serta mana-mana bahagian badan lain yg bersentuhan dengan permukaan gim dengan sabun serta air selepas bersenam, serta untuk menutup sebarang potongan," kata Chirag Shah, MD, pengasas bersama Accesa Labs .

Apa yg butuh dilakukan: Jangan khawatir apabila kalian mendapat staph ini, kerana antibiotik tertentu tetap akan bertindak balas serta menyembuhkannya. Bawa ke doktor kalian apabila kalian perasan sakit, Shah mencadangkan, kerana kadang-kadang tempat kurang lebih sakit akan membentuk jangkitan panas-ke-sentuhan yg disebut selulitis.

Impetigo
"Impetigo boleh dikarenakan oleh bakteria staph alias streptokokus (strep)," kata Bard. Bakteria strep lumayan menular serta di samping menyebabkan tekak strep, boleh mengakibatkan jangkitan kulit serta lepuh cetek. Geddes-Bruce mengatakan sebagai jangkitan kulit, impetigo tak jarang "mempunyai kerak berwarna madu yg berkaitan dengannya."

"Jangkitan ini biasanya dihantar dari orang-orang ke orang-orang melewati kekerabatan eksklusif alias penggunaan bersama peralatan serta tikar yg tercemar. Kalian boleh menghindari ini dengan membersihkan peralatan dengan kain antiseptik, memakai pembersih tangan, serta memakai tikar sendiri, "kata Adarsh ​​Vijay Mudgil MD, pengarah perubatan Mudgil Dermatology .

Apa yg butuh dilakukan: Jika kalian memiliki merah, luka yg meleleh, Mudgil menyarankan bercakap dengan doktor anda, yg boleh menetapkan sama ada salap alias antibiotik oral.

Folliculitis Tab Mandi Panas (atau "Rash Tub Panas")
Kerana ternyata, bahawa post-workout rendam mungkin datang dengan sampingan folikel rambut yg dijangkiti.

"Folikulitis tab panas dikarenakan oleh bakteria yg dipanggil 'pseudomonas aeruginosa'-yang tumbuh subur di kolam panas serta hangat-membuat akses ke folikel rambut serta menyebabkan ruam merah, gatal, bergelombang yg mungkin lembut," kata Geddes-Bruce . Berita baik: Ia biasanya dibersihkan sendiri dalam masa berbagai hari.

Cara yg mudah untuk mengelakkan jangkitan ini merupakan melangkaui tab mandi panas. Atau pastikan kalian mencuci badan serta saman kalian selepas itu. Sekiranya kalian mahu menjadi tukang gim, kalian juga boleh menyemak dengan kakitangan gim untuk memastikan paras klorin serta pH diperiksa dua kali sehari, kerana jangkitan boleh dielakkan sekiranya ini berada pada bagian yg betul .

Apa yg butuh dilakukan : Kalian biasanya boleh memakai krim hydrocortisone topikal untuk mengawal gatal-gatal, namun Geddes-Bruce mengatakan bahawa ia juga boleh dirawat dengan antibiotik.

ANDA MUNGKIN SUKA
Adakah Kalian Mistaking Masalah Serius ini untuk Jangkitan Yeast?
Jangkitan Virus
Herpes
Mengambil nafas. Pada dasarnya, mustahil untuk memperoleh herpes di gim-tetapi, ya, ia boleh berlaku. "Herpes merupakan dikarenakan apabila virus herpes simplex memasuki badan melewati mukosa alias dipotong untuk menyebabkan lipatan bibir tanda dagangan," kata Bard. "Secara teorinya, ia boleh ditangkap daripada permukaan yg tak bersih yg mengandungi virus, namun ia sangat tak mungkin. Ia lebih cenderung ditularkan dari sentuhan kulit ke kulit dengan cara langsung. " Wrestlers , pemain ragbi, serta senaman yg berisiko yg terlibat dalam bilik sukan" lock-room "(wink) bilik paling mudah terdedah.

Walaupun nota Geddes-Bruce tersedia juga kes-kes jarang berlaku kemungkinan penghantaran melewati sumber air yg dijangkiti, semacam air pancut air. Cara paling baik untuk mengelakkan serta mencegah penyebaran di dalam gim kalian merupakan untuk mengelakkan sentuhan dengan luka yg dilihat oleh seseorang serta untuk mengelakkan berkongsi botol air.

Apa yg butuh dilakukan : "Tidak ada ubat untuk herpes virus maka rawatan melibatkan penindasannya daripada menjadi aktif serta melibatkan mengambil pil antivirus," kata Geddes-Bruce. Penyelidik telah mencari ubat alias vaksin yg berpotensi selagi bertahun - tahun .

Plantar Warts (Verruca Plantaris)
Orang! Apabila kalian berada di gym, jaga kasut anda! Kecuali kalian berada dalam kelas yoga, dalam faktor ini sapu Clorox sapu rutin bukan idea yg buruk. Ketuat plantar merupakan persoalan lain yg berlangsung kaki tanpa alas kaki alias dalam kasut kaki terbuka boleh menyebabkan.

"Ketuat plantar sebetulnya merupakan jangkitan virus yg dikarenakan oleh insan papillomavirus (HPV), bukannya kulat (seperti kaki atlet)," kata Petkov. "Virus ini menyerang kulit bahagian bawah kaki, biasanya pada bahagian berat badan." Biasanya, mereka kelihatan semacam calluses tebal, namun perbezaan antara kedua merupakan bahawa kutil plantar cenderung memiliki titik-titik hitam yg kecil, sedangkan calluses tidak.

"Sama semacam pencegahan kaki atlet, pesan tersirat saya merupakan untuk rutin menutup kaki kalian semasa berada di ruang komuniti bersama semasa di gim. Hujan, kolam, serta bilik persalinan merupakan tempat yg paling biasa di mana jangkitan itu berasal, "kata Petkov.

Apa yg butuh dilakukan: Untungnya, tak sedikit ketuat plantar berangkat sendiri. Tetapi kerana mereka tumbuh ke dalam, mereka boleh menyakiti. "Terdapat berbagai opsi rawatan, tergolong pemusnahan kimia luka dengan penyelesaian mengupas, membeku, alias mencukurnya," kata Petkov.
Advertisement