8 Makanan Yang Terbukti Secara Alami Mengurangi Sakit Gigi Anda


Kita semua tahu penyebab biasa (lazat) yg mencemarkan putih mutiara kami. Kopi, teh, wain merah: Kami menonton anda. Tetapi ada apa-apa makanan alias minuman yg boleh melakukan yg sebaliknya?

Percaya alias tidak, jawapannya ialah ya. Bukan sahaja makanan serta minuman yg cocok bisa menolong menanggalkan noda serta membikin gigi kelihatan lebih cerah, namun sesetengahnya juga bisa menguatkan penyokong kalian dari dalam serta menjadikannya lebih putih di luar.

Jadi apabila kalian ingin tahu bagaimana untuk memutih gigi dengan cara semulajadi, berikut ialah lapan opsi yg diluluskan oleh doktor gigi untuk ditambah ke menu anda.

Yogurt Plain
Ia ialah satu-dua buah, bijaksana gigi. Yogurt kaya dengan kalsium, yg penting untuk menjaga gigi kalian kelihatan sihat serta cerah. "Makanan yg kaya kalsium menolong menguatkan enamel, lapisan luar gigi yg memberi mereka keputihan," kata Timothy Chase, DMD, seorang doktor gigi kosmetik di SmilesNY di Manhattan.

Ia juga ialah sumber fosforus yg baik, mineral yg bertujuan semacam sayap untuk membikin kesan kalsium lebih kuat. "Walaupun fosfor tak memiliki kesan pemutihan tertentu, ia menolong mengekalkan enamel yg menunjukkan gigi kecantikan luaran mereka," kata Chase. Hanya menghalau barang-barang berperisa. Lama kelamaan, mereka yg meningkatkan gula boleh memecahkan enamel gigi , mencicipi senyuman anda.

Keju
Seperti yogurt, ia kaya dengan pengukuhan enam kalsium serta fosforus. Kalian akan mendapat bang paling besar untuk duit kalian daripada keju keras semacam cheddar, Gruyere, serta Parmesan. Sudah tentu, kalian mungkin tak bisa menonton tak sedikit perbuatan pemutihan apabila kalian mencuci plat keju kalian dengan segelas wain merah.

Epal
Fikirkan mereka sebagai berus gigi berjenama terbaik. Tekstur raksasa epal bertindak sebagai pelelas lembut untuk menggosok plak yg boleh menyebabkan gigi kalian kelihatan kusam. "Pengunyah yg diharapkan juga mempromosikan penghasilan air liur, yg menolong mencegah plak daripada berkembang. Dan kotoran melekat pada plak semacam Velcro, "kata pakar periodontist serta pemakanan Sandra Moldovan, MS, DDS CNS.

Wortel
Sama semacam epal, tekstur renyah keras serta renyah sebetulnya boleh menolong membersihkan gigi anda, kata Muldovan serta Freeman. Kalian akan mahu melekat dengan yg mentah, walaupun. Lobak yg dimasak terlalu lembut untuk memberi tau tak sedikit perbuatan menggosok.

Susu
Minum untuk tulang yg lebih kuat-dan gigi putih. Susu ialah satu lagi sumber mutlak kalsium serta fosforus. Perlu diingat bahawa kandungan mineral meningkat apabila kandungan lemak turun, sehingga kalian akan mendapat sebahagian besar daripada kedua-dua nutrien daripada susu skim. (Cawan susu skim memiliki 316 mg kalsium serta 255 mg fosforus, manakala cawan susu keseluruhan mengandungi 276 mg kalsium serta 205 mg fosforus.)

Saderi
Memecah tangkai yg tajam serta berserabut dengan pesuruh kalian menolong mengikis plak penyebab noda serta meningkatkan pengeluaran air liur. Crunch pergi, orang. Dan mungkin mencelup ke dalam mentega kacang kecil semasa kalian berada di situ.

Strawberi
Bukan sahaja mereka tak akan noda gigi kalian merah, namun stroberi juga boleh menolong menjadikan gigi kalian lebih cerah serta lebih putih. "Mereka mengandungi enzim yg dipanggil asid malic yg bertujuan sebagai astringen semulajadi untuk menghapus perubahan warna," kata Steven Freeman, DDS, pemilik Elite Smiles di St. Augustine, Florida.

Untuk perbuatan pemutihan yg lebih banyak, cuba gunakan strawberi tumbuk untuk gigi kalian semacam pes selagi lima minit kemudian bilas serta memberus gigi semacam biasa, dirinya mencadangkan. Satu kajian mendapati bahawa kaedah ini boleh menolong mengeluarkan plak untuk menunjukkan penampilan lebih putih tanpa sangatlah meluntur gigi.

Gum-Xylitol-Manis
OK, sehingga itu bukan makanan dengan cara teknikal. Tetapi mengunyah gusi menolong lisan kalian menghasilkan lebih tak sedikit air liur. Kenapa pilih satu manis dengan xylitol? Ia akan menolong kalian mengelakkan gula-gula yg mempromosikan plak untuk bermula. Tetapi lebih penting lagi, gula alkohol sudah ditunjukkan untuk mengurangkan pembentukan plak, yg menjadikannya lebih keras untuk noda untuk melekat pada gigi kalian . Cuba cinnamon alias spearmint flavors-findings mencadangkan mereka meningkatkan pengeluaran air liur lebih daripada rasa buah.
Advertisement